Web Alapú Légiforgalmi Tájékoztató Elektronikus Rendszer

A közúti és vasúti közlekedéshez hasonlóan a légi közlekedés is zajterheléssel jár. A HungaroControl aktív szerepet vállal az egyre sűrűsödő európai légi forgalom következményeként megnövekedett zajproblémák kezelésében. A Társaság a léginavigációs szolgáltatásokra vonatkozó szigorú nemzetközi szabályok és biztonsági követelmények betartása mellett folyamatosan fejleszti azon eljárások megvalósíthatóságát, amelyek a repülésbiztonság maximális szavatolása mellett csökkenthetik a repülőtér működési környezetében lévő kerületek és települések zajterhelését.
A HungaControl kutatás-fejlesztési programjának új eleme a Web Alapú Légiforgalmi Tájékoztató Elektronikus Rendszer, a WALTER. A szolgáltatás bárki által elérhető a HungaroControl honlapján. (www.hungarocontrol.hu)
A WALTER mostantól nagy szerepet játszhat a légi közlekedéssel kapcsolatos lakossági bejelentések kezelésében és hozzájárulhat a légi forgalom működésének pontosabb megértésében.
A WALTER egy olyan korszerű, egyszerűen kezelhető, internetalapú szolgáltatás, amellyel bárki megjelenítheti a légi járművek pozícióját és adatait egy adott időpontban Budapest vonzáskörzetén belül, így naprakész információkat szolgáltat a főváros feletti légi forgalom alakulásáról. A rendszert támogató szoftvert a HungaroControl kezdeményezése és tervei alapján a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Közlekedésinformatikai Központja fejlesztette ki és helyezte üzembe. Az információs szolgáltatás a HungaroControl honlapjáról érhető el.
A HungaroControl radaradataiból táplálkozó nyilvános weboldal segítségével 15 napra visszamenőleg lekérdezhetők a kijelölt járművek adatai a felhasználó által megjelölt cím vagy GPS koordinátákkal megadott pozíció 3,7 kilométeres körzetében. Az elhaladt légijármű kiválasztásával nemcsak annak helyzete, járatszáma, típusa jeleníthető meg, hanem a kiválasztott pozíciótól vett minimális távolsága is. Az adatok térképes felületen, könnyen kezelhető módon, egyszerűen böngészhetők. A járműről megtekintett adatokat lekérdezés formájában, a rendszer által előállított webcímről lementheti magának az érdeklődő, amelyeket tárolhat ebben a formában 15 napnál hosszabb ideig is.
A WALTER által feltérképezhető, naprakész adatok alapján a lakosság pontosabban megértheti a légi forgalom működését és közvetlen visszajelzéseket küldhet a HungaroControlnak. A bejelentéseket anonim módon, statisztikai alapokon nyugvó módszerrel feldolgozzák és figyelembe veszik a légiforgalmi irányítási fejlesztések tervezése során.

HungaroControl Zrt


honlapkészítés: dupai