FELHÍVÁS a szőlő aranyszínű sárgasága fitoplazma zárlati kórokozó megtelepedésének és elterjedésének megakadályozása érdekében

Az elmúlt évben Magyarország területén is megjelent a szőlő egyik legveszélyesebb karantén kórokozója a szőlőaranyszínű sárgaságot okozó Grapevine flavescens dorée (FD) fitoplazma. (2013. augusztusában Zala megyében, nem sokkal később Badacsonyban is azonosították a kórokozót.) A beteg tőkék terméshozama 20-50 %-kal csökkenhet, termésük értéktelen minőségűvé válik. A beteg növények száma évente megtízszereződhet.
A fertőzött tőkék leromlanak, és néhány év alatt kipusztulnak.
A betegség elleni eredményes védekezés kizárólagos módja, hogy telepítéskor hatóságilag ellenőrzött, minőségtanúsított szaporítóanyag kerüljön ültetésre és a kórokozót terjesztő legfontosabb vektor, az amerikai szőlőkabóca (scapholdeus titanus) elleni hatásos védelem.
A kabóca ma már az ország legtöbb megyéjében jelen van, leginkább elhanyagolt, nem megfelelően ápolt szőlőkben szaporodik fel. Ezért fontos a szőlőállományok megfelelő karbantartása, művelése, a nem gondozott szőlő ültetvények felszámolása.
Legfontosabb teendők ültetvényben:
• a metszéssel eltávolított fás részek elégetése legkésőbb a nyugalmi időszak végéig,
• rügyfakadáshoz közeli időben az áttelelő tojások számát olajos lemosó szerekkel lehet gyéríteni,
• vegetációban májustól a kabóca lárvái és imágói ellen rendszeres rovarölő szeres kezeléseket kell végezni hatásos hatóanyagok (pl. abamektin, spinozad, alfametrin, cipermetrin, deltametrin, eszfenvalerát, lambda-cihalotrin, taufluvalinát, acetamiprid, tiametoxám, klórpirifosz, klórpirifosz-metil, metomil) előírásos felhasználásával.
A szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma megtelepedésének és elterjedésének megakadályozása érdekében a Pest Megyei Kormányhivatal Növény – és Talajvédelmi Igazgatósága felhívja minden érintett figyelmét, hogy az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletről szóló 2008. évi XLVI. törvény 17. § alapján a termelő, illetve a földhasználó köteles a károsítók ellen védekezni, különösen, ha azok mások növénytermesztési, növényvédelmi biztonságát veszélyeztetik.
A zárlati károsító megtelepedésének és elterjedésének megakadályozása érdekében igazgatóság rendszeresen ellenőrzi a földhasználatot, ha nem megfelelően rendben tartott szőlőültetvényt talál, jogszabályban rögzített hatósági eljárásokat kezdeményez.
Egyúttal felhívjuk a figyelmet, hogy a termelő, illetve a földhasználó köteles a zárlati károsítókat elpusztítani, azok behurcolását és terjedésüket megakadályozni, az általuk okozott fertőzést vagy annak gyanúját haladéktalanul a növényvédelmi hatóságnak bejelenteni:
Pest Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága,
2100 Gödöllő, Kotlán Sándor út 3.,pest-nti@nebih.gov.hu, tel: 06 28 512-440


honlapkészítés: dupai