Szaporodó tűzesetek

Az utóbbi időben rövid idő alatt is többször volt tűz Ecser területén. Bár az országos tűzgyújtási tilalmat feloldották, ez nem jelentheti azt, hogy nem szükséges fokozott gondossággal eljárni az égetésekkor és a tűzvédelmi szabályok betartása során.
A Polgármesteri Hivatal tudomására négy tűzeset jutott. Az első tűzeset április 3-án délelőtt volt az Ady Endre utcában, ahol mintegy 1500 négyzetméteren égett néhány telken az aljnövényzet. A tűzoltók két gépjárműfecskendővel oltották el a tüzet. A tűzeset után a helyszínen több kupac kihelyezett hamut találtunk, és lehetséges, hogy ez volt az tűz okozója.

A második tűzeset április 19-én délután volt Ecser külterületén Rákoskert irányába az út és a vasút közötti szántó besorolású területen. Az egyik tulajdonos hatalmas mennyiségű fagallyat tárolt ott, ami begyulladt. A tűzoltók három autóval érkeztek a helyszínre. Az oltás megkönnyítése érdekében a tűzoltóság ügyeletese kérte az önkormányzat segítségét, hogy munkagéppel a gallyakat húzzuk szét, és a tűzfészkek hozzáférhetővé váljanak. Az önkormányzat homlokrakodója így azonnal a helyszínre ment, és ott dolgozott a tűzoltók iránymutatása mellett.

A harmadik tűzesetet a polgárőr járőr fedezte fel április 21-én 22.15. óra tájban a Régi Vecsési úton. Egy teherautónyi, illegálisan lerakott száraz falevél égett, fél méter magasan, már teljesen izzó állapotban, kb 10 négyzetméteren. Félő volt, hogy a tűz továbbterjed az aljnövényzeten és az ott lévő gallyakra is átterjed. A kiértesített XVII. kerületi tűzoltók egy gépkocsival érkeztek ki és a tüzet eloltották. Minden bizonnyal szándékos gyújtogatás történt, és a tüzet magára hagyták.

A negyedik tűz április 22-én délután ütött ki a repülőtér kerítése mellett. Itt is az aljnövényzet égett. A tüzet a kispesti tűzoltók oltották el.

A Polgármesteri Hivatal dolgozói is figyelmeztettek ingatlantulajdonosokat az elmúlt napokban az égetési szabályok betartására. Volt, aki a vasúti töltés mellett égette a gazt, a MÁV hozzájárulása nélkül.

Kérjük, hogy a tüzet sohase hagyják magára, és gondoskodjanak megfelelő mennyiségű oltóvíz helyszínen tartásáról. A tüzek nagy részét keletkezésükkor egy vödör vízzel is el lehetne oltani, ha a helyszínen lenne az az egy vödör víz.
A tűzesetnél haladéktalanul a tűzoltóságot kell értesíteni a 105-ös ingyenesen hívható telefonszámon. Ha időben kapnak értesítést, hamarabb ideérnek, mikor még kisebb a baj. Ez evidensnek tűnik, de az a tapasztalat, hogy a bejelentés sokszor késik, mert előbb szólnak a szomszédoknak, bárhová máshová, csak a 105-öt nem tárcsázzák.

honlapkészítés: dupai