Küzdelem az elesettekért

A rendkívül hideg időjárásra való tekintettel – hasonlóan a korábbi évek gyakorlatához – az Ecseri Polgármesteri Hivatal az idén is megpróbál mindent megtenni azért, hogy kihűléses haláleset ne következzen be a községben.
Szorosan együttműködünk a Családsegítő Szolgálattal, a házi szociális gondozóval, a háziorvosokkal, a rendőrséggel. A Belügyminisztérium jóvoltából lehetőségünk nyílt alkalmazni egy dolgozót, aki az egyedülálló személyeket látogatja. Meggyőződik arról, hogy biztonságban vannak-e, van-e tüzelőjük, élelmiszerük. A dolgozót megbízólevéllel láttuk el. Kétség esetén személyének beazonosításában a Polgármesteri Hivatal segítséget ad.
Az elmúlt időszakban két idős embert kellett kórházba utalni egészségi állapotuk miatt. Egy személy szociális otthonban nyert elhelyezést. Több, mint tíz esetben vitettünk tűzifát családoknak, mások segélyben részesültek. Olyan eset is volt, amikor azonnal élelmiszert biztosítottunk.
Munkánk során egészen megdöbbentő helyzetekkel is találkozunk. Találtunk magatehetetlen, beteg embert, akinek hozzátartozója elvette a nyugdíját és otthagyta tűzifa és élelmiszer nélkül. Sok helyen már nincsen gáz és nincsen villany, mert kikötötték díjnemfizetés miatt. Volt olyan család, aki jéghideg lakásban tartózkodott.
Nehezíti a helyzetünket, hogy gyakran lehetetlen egy-egy ingatlan lakójával felvenni a kapcsolatot, mert nincsen a kertkapunál csengő, és kiabálásra sem jön ki a lakásból.
Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a mértéktelen italozás rendkívül veszélyes. A részeg ember hőérzete egészen megváltozik, nem érzékeli a nagy hideget. Ha valaki a kocsmából hazafelé tartva lefekszik az árokparton, akkor ilyen hidegben biztosan kihűl és meghal. Ugyanezt nyáron simán át lehet vészelni, de most nem. Kérjük a vendéglátó üzletek üzemeltetőit és személyzetét, hogy a jogszabálynak megfelelően, a szemmel láthatóan ittas személyt szeszes itallal ne szolgálják ki! A rendőrséggel közösen ellenőrzéseket végzünk, és a szabályok megsértőit bírságoljuk.
Kérünk mindenkit: ha lakókörnyezetében, ismerősei között van olyan ember, akit veszélyben érez, jelezze! Munkaidőben a Polgármesteri Hivatalban a 06-29/335-161-es telefonszámon. Munkaidőn kívül a 107-es ingyenesen hívható rendőrségi segélyhívó számon.
Köszönjük segítségüket!

Barta Zoltán
jegyző

honlapkészítés: dupai