Ecser nem szeretne Gyálhoz tartozni

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a Kormány honlapján közzétett tervezete szerint Ecsert az újonnan megalakuló Gyáli Járáshoz csatolnák. A Gyáli Járásnak tagja lenne még Vecsés, Ócsa, Alsónémedi, Felsőpakony.

Mint ismeretes, a Kormány tervei szerint a Járási Kormányhivatalokban lehetne intézni az államigazgatási hatáskörbe tartozó ügyeket. A koncepció szerint közelebb kerülne a közigazgatás elérése a lakosokhoz. Ezzel éppen ellenkező hatás érvényesül majd.

Ecser és Gyál között semmilyen közösségi közlekedési kapcsolat nincsen. Vonattal, vagy autóbusszal többszöri átszállással, nagy költséggel, akár 6 órás túrára is vállalkozhatna az, aki a Gyálon kénytelen ügyeit intézni. Ennyi erővel akár egy távolabbi megyeszékhelyhez is csatolhatnák községünket.

Történelme során Ecser a monori, vagy a gyömrői járáshoz tartozott, amely településekre most is élő, közvetlen tömegközlekedési kapcsolat működik.
A térségi hivatalok is főleg Monoron találhatóak meg.

Az Önkormányzat a tervezet nyilvánosságra kerülése után eljuttatta véleményét a minisztériumba. Gál Zsolt polgármester úr személyesen is tárgyalt a minisztériumban, majd január 25-i ülésén a képviselő-testület határozatban tiltakozott a Gyáli Járáshoz való csatolással szemben. A reális lehetőségeket figyelembe véve a Monori Járáshoz tartozás látszik elérhetőnek, ha Gyömrő, vagy Vecsés nem lesz járási központ.

honlapkészítés: dupai