Rendőrségi bűnmegelőzési felhívás

Tisztelt tulajdonos Hölgy/Úr!

Kérem fogadja meg a Maglódi Rendőrőrs munkatársainak ajánlását a gépkocsi feltöréssel lakás betörésekkel kapcsolatos lopások, rongálások megelőzése érdekébe.

- Lehetősége szerint soha ne hagyja gépjárművét az utcán. Semmiféle képpen ne hagyjon jól látható helyen, (üléseken, kalaptartón vagy kesztyűtartóban) készpénzt, értéket.
- Ha van, gépjárművét az ingatlanhoz tartózó zárt udvaron tárolja, a járművet az udvaron is zárja be.
- Javasoljuk távfelügyeleti rendszerbe kapcsolt vagyonvédelmi riasztórendszer kiépítését! Az ilyen rendszerekkel védett ingatlanokba nincs, vagy nagyon ritkán van betörés.
- Kísérje figyelemmel a háza környékén lézengő gyanús személyek megjelenését, személyleírását, viselkedését. Az elkövetők a támadás előtt gyakran feltérképezik az ingatlan belterületét, a környéket, a forgalmat. Ha otthonukból távozva a lakókörnyezetükben ismeretlen személygépkocsit és bennük várakozó személyeket látnak, parkolni, jegyezzék fel annak rendszámát, telefonkészülékük jegyzékébe, vagy egy papírlapra, majd értesítsék a rendőrséget, melyet akár név nélkül is megtehetnek.
- Az utcáról becsengető, szolgáltatást kínáló, vagy túlfizetés miatt visszafizetést ajánló személyeket ne engedjenek be az ingatlanba.
- Ha az illető rosszullétre hivatkozik, ne engedje be az ingatlanba, hívjon mentőt. Minden ilyen esetben azonnal értesítse a rendőrséget.
- A bűncselekmény észlelése esetén Õrizze meg nyugalmát és koncentráljon a személyleírásra. Figyeljék meg a támadó(k) menekülési útvonalát, a menekülés eszközét!
- Haladéktalanul értesítse a rendőrséget (112,107), és a helyszínen várja meg a járőrt. Mindent jegyezzenek fel amit észleltek!
- A helyszínt ne változtassák meg!
- Javasoljuk az ingatlan belterületén mozgásérzékelővel ellátott világítás kihelyezését.
- Ha hosszabb rövidebb időre elhagyják otthonukat, vegyék fel a kapcsolatot a szomszédokkal, rokonokkal. Ürítsék ki egymás postaládáit a sajtóanyagoktól, postai küldeményektől.
- Házőrzőjük hirtelen megbetegszik, mérgezési tüneteket mutat, elpusztul, fokozottan figyeljenek lakókörnyezetükre.
- Bevásárló központok területén ne hagyják felügyelet nélkül értékeiket sem a gépjárműben, sem a bevásárló központban. A bevásárlásról elterelve figyelmüket (pl.: útbaigazítás kérés) egy pillanat alatt eltulajdonítják értéktárgyaikat.

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a bűncselekmények nagy része odafigyeléssel megelőzhető. Ne hagyjunk alkalmat és lehetőséget a bűnözőknek, hogy anyagi javainkban minket megkárosítsanak. Vagy bűncselekmény áldozataivá váljanak.

A bűnözés közös érdekünk. Kérjük ön is tegye érte!

Deli László r. őrnagy
Õrsparancsnok

honlapkészítés: dupai