Fokozottan ellenőriz az adóhivatal

Karácsony közeledtével ismét fokozott ellenőrzéseket végez a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrei és pénzügyőrei az elmúlt évekhez hasonlóan 2011-ben is ellenőrzéseket végeznek a karácsonyi ünnepek közeledtével. Fokozott ellenőrzésre készülhetnek fel a téli, illetve karácsonyi szezonális termékeket árusítók és az ebben az időszakban jellemzően előforduló szolgáltatásokat kínáló vállalkozások, a virág, élelmiszer- és italáru-forgalmazók, a fenyőfaárusok, valamint a tűzijátékokat, petárdákat árusító kereskedők.

A NAV munkatársai a kormányhivatalok szakembereivel közösen a korábbi tapasztalatok alapján is fertőzöttnek ítélt helyszíneken fognak ellenőrzéseket végezni, így elsősorban:
- a karácsonyi ünnepekhez kötődő ideiglenes árusítóhelyeken, kirakodóvásárokon,
- piacokon,
- vásárcsarnokokban, vásárterekben,
- közterületeken (például autóbusz, vasútállomások),
- egyéb vendéglátó-ipari egységeknél.

Az ellenőrzési akció nem csupán a feketegazdaság elleni fellépést szolgálja, hanem az adózatlan jövedéki termékek (például alkoholtermékek, dohánygyártmányok stb.) illegális forgalmának visszaszorítását is, ezáltal védve a fogyasztók érdekeit.

Az ellenőrök főként a nyugta-, számlaadási kötelezettség teljesítését, valamint a foglalkoztatás szabályainak betartását vizsgálják, de az áruk eredetét, valamint a pénztárgépek üzemeltetését is ellenőrzik. A pénzügyőrök többek közt vizsgálják a jövedéki termékek beszerzésének, értékesítésének jogszerűségét, valamint, hogy az eladásra szánt termékek (szeszesitalok) tartalmaznak-e az egészségre ártalmas anyagmaradványokat (mint például denaturálószert), továbbá azt, hogy van-e az alkoholtermékeken zárjegy és magyar nyelvű termékismertető, a dohánygyártmányokon pedig adójegy.

Ezen túl akár helyszíni árufoglalásra is számíthatnak azok az adózók, akik adófizetési kötelezettségüknek nem tesznek eleget, fennálló adótartozásukat nem rendezik.

2011. november 1-jei hatállyal a pénznyerő automatát üzemeltetők adóterhei megnövekedtek, ezért az érintett kör jogkövető magatartásának nyomon követésére az adóhatóság különös gondot fordít már a téli ellenőrzéssorozat során is.

Mindemellett a NAV igyekszik az ellenőrzéseit úgy végezni, hogy a vásárlókat a legkevésbé zavarja.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Sajtó- és Kommunikációs Főosztály

honlapkészítés: dupai