Karácsonyi előkészületek

December a várakozás, a készülődés hónapja. Mindenki nagy izgalommal készül az ünnepre, hogy családja körében töltsön el, nyugalomban néhány napot. Ilyenkor igyekszünk mindent elvégezni munkahelyünkön, otthonunkban.

Készülődik a település is. A Képviselő-testület idén szánt először pénzt a község központjának díszkivilágítására. A mintegy félmillió forintból a Zrínyi, a Széchenyi, a Rákóczi és a Bajcsy-Zsilinszky utcában szereltek fel lámpákat. Az önkormányzati intézmények is kibővítették díszkivilágításukat. A lakosok is egymás után teszik ki a fényfüzéreket a fenyőfákra, házakra.

December 15-én teltházas rendezvény volt a Művelődési Házban. A Művelődési Ház kezdeményezésére a Házban működő csoportok adtak műsort. Fellépett Szandi is. A résztvevők ihattak puncsot, teát, forralt bort. Ételek közül a sült gesztenye, sült tök volt a sláger.

December 18-án a hagyományosan megrendezésre kerülő "Idősek karácsonyi ünnepségén" Aradszky László énekelt. A profi énekes mellett fellépett az Általános Iskola pedagógusainak énekkara, és a Nyugdíjas Klub Kulturcsoportja is. A 70 éven felüli ecseri lakosoknak az Önkormányzat ajándékcsomaggal kedveskedett. Nem maradt el idén sem a vendéglátás. Mondani sem kell, hogy telt ház előtt énekeltek a fellépők.

A mai napon a Gyermekétkeztetési Alapítvány jóvoltából 30 darab 21. kg-os élelmiszercsomagot oszt szét az Önkormányzat a rászorulók között.

Az önkormányzati oktatási intézmények folyamatosan tartották az elmúlt napokban karácsonyi ünnepségeiket.

Készülődik a Római Katolikus Egyház is. A hívek vasárnap ünnepi díszbe öltöztették a templomot. Állnak a fenyőfák, készen van a Betlehem.
Négy imacsoport imádkozik esténként a településen. Régi hagyomány ez Ecseren. Szálláskeresésnek hívják. A karácsonyt megelőző napokban az esti mise után lakásokban gyűlnek össze a hívek és imádkozással, közös énekléssel készülnek.

Betlehemes gyerekek is járják majd a falut 21-étől 23-áig. Magyar és Szlovák nyelven adják elő kis műsorukat, cserébe a háziak némi ajándékkal kedveskednek nekik.

honlapkészítés: dupai