Újabb 11 magyar állampolgár Ecseren

2011. október 6-án ünnepélyes keretek között a Rábai Miklós Művelődési Házban 8 felnőtt és 3 gyermek szerezte meg a magyar állampolgárságot. 2011. január 1-től az új törvényi rendelkezés egyszerűsítette a magyar állampolgárság megszerzésének lehetőségét.
Az egyszerűsített honosítás és visszahonosítás általános feltételei, hogy a -nem magyar állampolgár magát magyar nemzetiségűnek vallja, -igazolni tudja, hogy felmenője magyar állampolgár volt, vagy valószínűsíthető magyarországi származása, - igazolja magyar nyelvtudását, -büntetlen előéletű legyen és -honosítása a Magyar Köztársaság nemzetbiztonságát ne sértse.
A kérelem beadásától hozzávetőleg 2-5 hónap telik el, amíg megérkezik a Köztársági Elnök aláírásával a honosítási okirat. A kérelmezőknek meg kell jelölniük, hogy hol kívánják letenni az állampolgársági esküt.
Október 6-án először Lengyel Judit anyakönyvvezető köszöntötte a megjelenteket, majd megszólal t Vörösmarty Mihály költeménye a Szózat. Ezt követően a polgármester előtt letették az esküt és felcsendültek a Himnusz dallamai, mellyel köszöntötték az új magyar állampolgárokat. Gál Zsolt polgármester a Hölgyeket virággal köszöntötte, végül egy pohár pezsgővel és a szükséges adminisztrációval ért véget az ünnepély.
Mindenki érzelmi beállítottsága szerint éli meg ezt a kivételes eseményt. Az arcokon látszik a feszültség, az ünnep megkívánta fegyelmezett viselkedés. Azt, hogy legbelül mi zajlik, sokszor csak a Himnusz felcsendülésekor kicsorduló könnycseppek érzékeltetik, hiszen minden jóérzésű magyar emberből a Himnusz dallama büszkeséget, szeretetet és meghatottságot csal elő. Valljuk be őszintén, titokban sok ember vágyik arra, hogy legalább egyszer, csak Neki játsszák el Magyarország Himnuszát!

Irsikné Sipos Ildikó

honlapkészítés: dupai