Meghívjuk a Kassai Hornád Néptáncegyüttes műsorára

A Zöld koszorú Hagyományőrző Kör meghívására Ecseren lép fel a kassai Hornád Néptáncegyüttes 2011. szeptember 25-én, 16.00. órakor. A belépés ingyenes. Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

A HORNÁD NÉPTÁNCEGYÜTTES bemutatása

www.fshornad.sk

A Hornád Néptáncegyüttest a SLOVEN Folklór Rendezvényközpont polgárjogi társulás alapította. A működés és az aktív tevékenység helye a Népi Tánc Háza (Dom µudového tanca) Kassán a Starozagorská utcán található. Az együttes tagjai egyben a Magán Művészeti Általános Iskola diákjai is.
Az oktatás és a tagok felkészítésének alapját nem kizárólag a falvakban élő hagyományos kultúra ápolóik ihlették. A táncosok figyelmét elsősorban a kelet-szlovákiai táncokra irányítják, de Szlovákia többi vidékének zene- és tánckultúrájával is foglalkoznak. Továbbá célul tűzték ki az európai térség hagyományos nemzeti táncainak megismerését. A program összeállításnál cél az eredeti és művészi (színpadi) megjelenítés közötti folytonosság kialakítása, hangsúlyt fektetnek az egyének domináns stílusjegyeire és a tánc előadásmódjára.
Az együttes stílusa és jellege megalapozott számos együttműködést társulásokkal, együttesekkel Kassán (®eleziar Zenekar), Pozsonyban (Klub Milovníkov Autentického Folklóru, Dragúni, Muzièka Zenekar) és Brünnben (Poµana Zenekar). Az együttes tagjai aktívan részt vesznek a Husµovaèka zenei-táncos programban. Napjainkban a tánc, zene és ének területét egyfajta modern megközelítés jellemzi és az önkifejezés új lehetőségeinek keresése, így pl. a Taneèný dom (tánncház), ©kola tanca (tánciskola) programokban és versenyeken:
- Az együttes pedagógusai szervezik és bonyolítják le a tánciskola (©kola tanca) programjait Kassán,
- A tanárok és a tánciskola diákjai egyaránt rendszeresen részt vesznek a Kapura televíziós műsorban,
- A szólisták 2001. óta az országos szólótáncverseny („©affova ostroha“) egyes kategóriájának örökös cím hordozói
- Az együttes 2002. óta rendszeresen részt vesz a koreográfiák országos versenyén
-
- Az együttes vezetősége

Művészeti Tanács: Ing. Slavomír Ondejka
Mgr. Marianna Svoreòová

Asszisztens: ©tefan ©tec, Terézia Virágová
Ügyintéző: Martina Lacková
Ruhatár: Andrea Relovská

honlapkészítés: dupai