Létezik-e települési fenntarthatóság?

Napjainkra a nemzetközi megállapodásokon, egyezményeken túlmenően a tudományos, kutatói és politikai körökben is egyre többen hívják fel a figyelmet a fenntartható fejlődés koncepciójának helyi, települési szintű megvalósításában rejlő lehetőségekre. Szakértői tanácskozások különböző gazdasági és környezeti indikátorok, vagyis mutatószámok kialakítását és mérését javasolják, melyekkel nyomon lehet követni, hogy akár egy adott település milyen úton halad például az energiahordozók használatát tekintve, a hulladékkezelés módját illetően, vagy például a lakossági tudatformálás és a szociális közösségépítés – esélyegyenlőség – területén. Ezek a tevékenységek mind egy adott terület fenntartható fejlődését segítik és támogatják. Azonban mindez nemcsak a települést vezető intézmények feladata. A lakossági részvétel éppen olyan fontos, hiszen lehetséges, hogy otthoni környezettudatos magatartásunk csak egy csepp a tengerben, azonban anélkül a csepp nélkül sekélyebb lenne az a tenger. És ez viszont is igaz, a települések, helyi szintű gazdaságok cseppje is szükséges a fenntartható fejlődés tengeréhez.
Továbbra is kutatások központi témája marad tehát, hogy hogyan mérhető a fenntarthatóság, illetve a helyi lakosok számára hogyan tehető kézzelfoghatóvá az egyéni erőfeszítéseik eredménye a környezeti és gazdasági indikátorok segítségével, s hogy végeredményben miképp valósítható meg a települési, városi fenntarthatóság, mely mindannyiunk elemi érdeke.

A témával bővebben foglalkozott a Grundtvig Tanulási kapcsolat című projekt „Egész életen át tartó tanulás” programjának keretében 2009-ben egy európai együttműködés. A projekt céljai között szerepelt többek között a felnőttoktatásban résztvevő európai szervezetek közötti együttműködés javítása, a résztvevők közötti tapasztalatcsere megvalósítása partnertalálkozók szervezésével. A projekt résztvevői között két olasz (eAmbiente S.r.I., Virtual Reality & Multi Media Park S.p.A.), egy szlovák (Technical University of Zvolen), egy angol (Computer Gym Ltd) és egy magyar partner található. Hazánkat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan Tanszékének munkatársai képviselték, akikhez a témában bővebb információkért bátran fordulhatnak az érdeklődők. www.kornygazd.bme.hu

honlapkészítés: dupai