Bűnmegelőzési tanácsok a nyárra

A legtöbb embernek a szabadidő kikapcsolódást és szórakozást jelent, s talán épp olyan fontos, mint máskor, hogy a bűnözök, ne tudják megkeseríteni a jól megérdemelt pihenést. Kérem, fogadjon meg néhány jó tanácsot, hogy pihenése, szabadsága zavartalan legyen.

Gyakran előfordul, hogy többszázezer forintnyi értéket (kamerát, fényképezőgépet, pénzt, ékszert, bankkártyát, iratokat, lakás-, kocsi kulcsot) hagynak szanaszét (vízparton, strandon, törölközővel letakarva). Az elveszett, vagy ellopott dolgok pótlása sokszor nem is olyan egyszerű, arról nem is beszélve mennyi pénzbe, utánjárásba és nem utolsó sorban idegeskedésbe kerül.

Sportoláshoz, különböző szabadtéri, vagy zárt rendezvényekre, vízpartra, strandra csak azt vigye magával, amire ténylegesen, valójában szüksége van.
Ha nem tud lemondani, vagy szüksége van értékeire (bankkártya, ékszer, némi készpénz, iratok, lakás-, kocsi kulcs) ne hagyja őrizetlenül, vigyázzanak rá felváltva, vagy tegye be értékmegőrzőbe, vagy zárható szekrénybe. A strandoláshoz nincs szükségünk, feltűnő, értékes vagyontárgyainkra, különösen ékszereinket hagyjuk otthon. Beszerezhető olyan pénztárca, ami vízálló, és amiben a strandon szükséges pénzt magunkkal tudjuk vinni akár a vízbe is. Bankkártyát soha ne tárolja együtt a PIN kódjával. A kocsiba ne tárolja értékeit, iratait, csomagtartó sem trezor, a bűnelkövetők kifigyelhetik, hova „rejti” el értékeit! A gépkocsiját zárja be kellő módon, oldalablakokat, tetőablakokat se hagyja nyitva. A legkisebb rés is elősegíti a tolvajokat a gépkocsi feltöréséhez.

Beszéljen gyermekeivel, hogy ők is tartsák be a biztonsági szabályokat, legyenek mindig szemelőt, még az idősebb korosztály is! A kisebbek biztonsága érdekében lehetőség a névvel, telefonszámmal ellátott karszalag, használják.

Ki ne szeretne utazni, világot látni? Fokozott figyelmet és körültekintést igényel az utazásunk megszervezése, néhány ezzel kapcsolatos útmutatás: Leinformálható, ismert, nagy utazási irodát válaszon, ha mindenképpen szervezett úton szeretne részt venni. Mindig rendelkezzen a megfelelő biztosításokkal, nehogy külföldön rekedjen! Ne kísérletezzen illegális valutaváltókkal, nem érdemes kockáztatni. A legjobban akkor jár el egy európai utazás alkalmával, ha az egészségkártyát és az utasbiztosítást is párhuzamosan alkalmazza.

Hosszabb időre hagyott ház, vagy lakás nagy csáberő egy betörőnek érdemes ügyelni a biztonságra. Ügyeljünk arra, hogy az udvaron ne legyen elől hagyva szerszám, növényei gondozottak legyenek, a melléképületet zárja.
Elinduláskor nyílászárakat (ajtót, ablakot) zárja be, alkalmazzon időzített kapcsolókat, kapcsolja ki a csengőt, mondja le az újságot, értékes ékszereit, nagyobb összegű értékpapírját, kézpénzét helyezze biztonságos helyre. Készítsen érték leltárt. Kérje meg megbízható szomszédját, vagy rokonát, hogy nézzen rá házára, lakására távolléte alatt, ők szükség esetén tudják az Ön elérhetőségét. Ne verje nagydobra, hogy nyaralni megy. Amennyiben lehetősége engedi, alkalmazzon jelző-riasztó rendszereket.

Vagyonunk értékeink védelme mellett gondoljunk saját magunk és gyermekink testi épségének, életének megóvására is a közlekedés és a nyári fürdőzés szabályainak a betartásával.

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válna, kérjük, azonnal értesítse a rendőrséget az ingyenesen hívható 107-es, illetve 112-es számon!

Jó pihenést, kellemes kikapcsolódást kíván:

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság
Bűnmegelőzési Osztály munkatársai

honlapkészítés: dupai