Eboltási tájékoztató

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ AZ EBEK VESZETTSÉG ELLENI VÉDÕOLTÁSÁNAK SZABÁLYAIRÓL

2009. január 1-től a 164/2008.(XII.20.) FVM rendelet előírásai alapján megváltoztak az ebek kötelező veszettség elleni védőoltásának szabályai.

Az összevezetett eboltás megszervezéséről 2009. január 1-től már nem a Polgármesteri Hivatal gondoskodik. A hivatal udvarán a szervezett kutyaoltás nem engedélyezett, ezért minden ebtartónak saját magának kell az állatorvossal az orvosi rendelőben vagy otthonában beoltatni kutyáját.

A kutyák veszettség elleni védőoltását csak érvényes kamarai működési engedéllyel rendelkező magán-állatorvos végezheti.

Az ebek veszettség elleni védőoltásának beadatása továbbra is a kutya tartójának kötelessége.

Az állattartó minden három hónaposnál idősebb ebet veszettség ellen saját költségén magán-állatorvossal köteles beoltatni:
- a három hónapos kort elérteket 30 napon belül,
- az első oltást követően 6 hónapon belül,
- ezt követően évenként.

Az oltásról szóló nyilvántartást az oltást ellátó állatorvos végzi, melyet a főállatorvos-nak küld meg.

Azt az ebet, amelyik nem részesült az életkorának megfelelően előírtak szerinti (érvényes) veszettség elleni védőoltásban - veszettség szempontjából - aggályosnak kell tekinteni, ugyanúgy, mint az embert megmart ebet.
A veszettség szempontjából aggályos állatot tizennégy napra hatósági megfigyelés alá kell vonni, és - amennyiben még nincs - az ebeket elektronikus azonosító transzponderrel (bőr alá ültetett mikrochippel) a tulajdonos költségére meg kell jelölni.
A megfigyelés megszüntetésével egy időben az érvényes veszettség elleni védőoltással nem rendelkező aggályos ebet veszettség ellen be kell oltani.

Az oltási kötelezettség elmulasztása miatt az állat tartójával szemben bírság szabható ki!

Ecser Községi Önkormányzat
Polgármesteri Hivatala

honlapkészítés: dupai