Szlovák vendégek látogatása

A Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program „Partnerséget építünk” című projekt keretében 2010 november 13-14-én látogatott Ecserre a szlovákiai Cabaj-Cápor település küldöttsége. Az 50 fős vendégcsoportot a gödöllői királyi kastélyban fogadták az ecseriek. Községünk képviseletében Gál Zsolt polgármester és Barta Zoltán jegyző mellett részt vettek az Ecseri Szlovák Önkormányzat képviselői, illetve a Nyugdíjas Klub és a Zöldkoszorú Hagyományőrző kör vezetői is. A kastély megtekintése és a közösen elfogyasztott ebéd után Ecseren folytatódott a program. A vendégeket a Rábai Miklós művelődési házban köszöntötte Gál Zsolt polgármester, aki Ecser bemutatása során említést tett arról, hogy községünk fejlődésében nagy szerepe volt a több ciklusban dolgozó korábbi polgármesternek, Harazin Istvánnak is. A bemutatásra és a köszöntő szavakra reagálva Stanislav Gombik Cabaj-Cápori polgármester örömét fejezte ki az együttműködéssel kapcsolatosan. Ezután finom házi süteményekkel kínálták vendégeinket a Nyugdíjas Klub tagjai. A művelődési ház megtekintése után községünk nevezetességeivel ismerkedtek a szlovák vendégek. A templomban tett látogatás során nagy érdeklődéssel figyelték az újonnan elkészült ólomüveg ablakokon látható Árpádházi szenteket, melyek a két nép ezeréves közös békés történelméről tanúskodnak a 21. században is.
A tájház megtekintése után gálaprogram keretében mutatkozott be az ecseri néptáncegyüttes, illetve a Cabaj-Cáporról érkezett két népdalkör. Vendégeinknek nagyon tetszett az ecseri népviselet és néptánc, de hasonlóan szépek voltak a Cabaj-Cápori népdalok is. A kulturális programot hajnalig tartó mulatság és bál követte.
A projekt folytatására 2011 februárjában kerül sor Szlovákiában, ahol az ecseriek ismerkedhetnek partnertelepülésünkkel.
A projektet a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében az EU Európai Regionális Fejlesztési Alapja (ERFA) társfinanszírozta.

Aszódi Csaba András

honlapkészítés: dupai