Vízmű hírek

A májusi, júniusi csapadékos időszak tapasztalatairól ejtenék pár szót. Az intenzív esőzések miatt sok csapadékvíz érkezett, jelentősen megterhelve a szennyvíztelepet, megnövelve az üzemeltetés költségeit. Továbbra is gond a fedeleken beszivárgó vízen túl a szándékos bevezetések kérdése. Bár ezen a téren is sok felderítésünk volt már, még mindig keressük a bebocsátókat. Találtunk olyan fogyasztót is , aki az ellenőrzés előtt már megszüntette a bevezetést, de a nyomait még felleltük. Az érvényes díjrendelet alapján 50-200 ezer Ft + ÁFA pótdíj fizetendő egy épület csapadékvizének bevezetése esetén, amit a fogyasztónak kell megfizetni. Nem járunk utána, hogy így vette-e a házát, vagy valaki „véletlenül” kötötte rá.
Ecseren egy júniusi üzemzavar alkalmával vettük észre, hogy az egyik szennyvízaknában viszonylag sok és tiszta víz folyik. Akkor frissiben a zuhogó esőben jártunk a végére. Először csőtörésre gyanakodtunk, aztán úgy a 15. fedél felemelésénél azt tapasztaltuk, hogy az egyik fogyasztói bekötővezeték 150 mm átmérőjű csövén teljes keresztmetszetben dől be a víz. Azonnal ellenőriztük az ingatlant. Az ereszcsatorna össze volt kötve a szennyvízrendszerrel, de ez nem magyarázta meg a beömlő mennyiséget. További vizsgálat során kiderült, hogy az utcai csapadékvíz elvezető árok van belekötve a bekötővezetékbe. Az ingatlan tulajdonosára kivetettük az aktuális pótdíjat valamint ismeretlen tettes ellen büntető feljelentést tettünk, közérdekű üzem megzavarása miatt. Ha az elkövető ismertté válik, akkor még jelentős kártérítési igényünk is lesz vele szemben.
A múlt hónapban a maglódi szennyvízhálózaton egy átemelő üzemzavara miatt több napon át tisztítatlanul folyt a szennyvíz a patakba. Az ügyben hatósági vizsgálat is zajlott. Bár az általunk üzemeltetett ecseri hálózatról érkező szennyvíz is azon az átemelőn érkezik, de az a maglódi szolgáltató cég kezelésében van. A szivattyújavítás költségének arányos részén túl, számunkra nem várható semmilyen negatív hatás az ügyben. Ilyen jellegű meghibásodás, egyébként bárhol előfordulhat, de nem mindegy hogyan kezeljük, milyen gyorsan reagálunk. A kockázatok csökkentése érdekében a társszolgáltatónál keletkezett üzemzavart házon belül kiértékeltük és az üzembiztonság növelésére saját üzemeltetési szabályzatunkon finomítottunk.
A maglódi, ercseri és gyömrői szennyvíz tisztítását jelenleg a gyömrői szennyvíztelep önálló cégként végzi tavaly október óta. Azt megelőzően ugyanaz a személyzet ezt a mi cégünk berkein belül tette. A szétválás oka a maglódi rendszertelen fizetés kockázatának csökkentése volt. A tisztítási díj fizetésével most is vannak gondok. Cégünknek a maglódi szolgáltató tavalyról adós maradt 3 havi díjjal. Elkezdtük járni a jogi utat: fizetési felszólítók bíróság stb. Kezdeményeztük a felszámolást is, ami t a bíróság ( még nem jogerősen ) megindított. Célunk nem az, hogy valóban felszámolják a maglódi szolgáltatót, hanem az, hogy kikényszerítsük az adósság rendezését.
A minap Gyömrőn egy Szent Imre utcai hiba elhárítása után még a mosatást sem tudták elvégezni a kollégáink, amikor egy „nagyon komoly csőtöréshez” riasztották őket. A Dózsa György úton már át is folyt a víz. Valóban sok víz volt, de nem csőtörés. Egy magánháznál fúrtak kutat és az pozitiv lett, vagyis a víz magától jött a felszínre, elárasztva az udvart, a vízelvezető árkot, és az eldugult áteresz miatt az úttestet is. A balesetveszély gyors elhárítása érdekében az áteresz tisztítását elvégeztettük, a kút ügyében pedig az ingatlan tulajdonosának kell intézkedni. Egyébként a kútfúrás engedélyköteles. Ezzel tökéletesen egyetértek, bár nem vagyok híve a túlzott bürokráciának, viszont a kútfúrásban komoly kockázatok vannak. Ha boldog boldogtalan nekilát nem megfelelő technikával fúrogatni, környezeti károkat okoznak. A jelenlegi esetben feltört a víz, a közvetlen közelben lévő ingatlanokat áztatja, elfolyik rengeteg egyébként hasznosítható értékes víz. Lehet, hogy magasabban fekvő ásott kutak vízszintje csökken, vagy elapadnak. Ha a felszín alatti vízzáró rétegeket átszakítjuk ott a felszín közeli szennyezések leszivárognak és a mélyebb rétegek vizeit elszennyezik, veszélyeztetve a város vízellátását. Ez egy nagyon hosszú folyamat, a hatása évekkel később jelentkezik, de akkor már nem lehet tenni semmit, illetve jó drága víztisztítási technológiát kell alkalmazni.
Ezúton is tájékoztatom a tisztelt fogyasztókat, hogy soron következő leolvasási ciklust megkezdték kollégáink. Kérjük, tegyék lehetővé a bejutást a vízórákhoz.

Kertész Gyula
ügyvezető igazgató
Gyömrő és Térsége Víziközmű Szolgáltató Kft

honlapkészítés: dupai