Ebzárlat

A kerületi főállatorvos M-1591-52-3-3/2006. számú határozatában a 41/1997. V. 28.) FM számú rendelet 421. §-a által biztosított jogkörében Ecser község közigazgatási területére 2006. április 10-től május 6-ig terjedő időtartamra ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el.
Az ebzárlat 2006. május 6-án feloldásra kerül.
Az ebzárlat tartama alatt:
- Tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve, úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek, zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnét ki nem szökhetnek.
- Kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni.
- A község területéről kutyát vagy macskát csak a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.
- Vadászebek, fegyveres erők és testületek ebei használatuk idejére mentesek a korlátozás alól.
- Pásztor ebeket szájkosárral ellátva szabad állatok őrzésére alkalmazni.
- A helyi polgármesteri hivatal köteles az ebzárlat idején szabadon talált kutya és macska befogása és állami kártalanítás mellőzésével történő leölése iránt intézkedni.

Az Önkormányzat - az Állategészségügyi törvény 42. §-a (2) bekezdésének b, pontja alapján - ezen időszak kezdetéig köteles a kóbor ebek befogásáról intézkedni.

Az ebzárlat bevezetésére azért van szükség, mert április 10. és április 16. között a Pest megyei Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás a rókák és egyéb vadonélő ragadozók orális immunizálását végzi csalétkek repülőgépes kiszórásával.

honlapkészítés: dupai