Sebességtúllépést jelző készülékek

A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium megbízásából a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ 2008. augusztusában hirdetett pályázatot az országos közutak átkelési szakaszain a forgalom csillapítására, a gyalogosok védelmének növelésére, a járművek sebességének csökkentésére alkalmas beavatkozások társfinanszírozására.
A pályázatot a KHEM Útpénztár Előirányzat finanszírozta.

A pályázaton azon települési önkormányzatok vehettek részt, amelyek területén az országos közúthálózat valamely útja áthalad, vagy közvetlenül kapcsolódik a településhez.
Az önkormányzatnak a beruházás 10 %-át kell biztosítania, a többit az Útpénztár fizeti.

Az országos közúthálózat forgalma jelentős mértékben megnehezíti az érintett településeken a gyalogosok közlekedését. A forgalmas utak által kettévágott lakóterületeken szükséges a járműforgalom sebességének csökkentése.

Minden önkormányzat egy pályázatot nyújthatott be, legfeljebb három műszaki létesítményre (projektre) vonatkozóan.

Ecser Önkormányzata három darab KRESZ jelzést felvillantó sebességkorlátra figyelmeztető berendezésre adott be pályázatot. (Nem volt támogatható a pályáztató szerint egyéb sebességkijelző és sebességmérő berendezés.) A három jelzőkészüléket Maglód, Budapest és Vecsés irányából érkezők sebességének mérésére szántuk.

A pályázatot 2008. szeptember 15-ig adtuk be, csatolva a Magyar Közút Kht. megyei szervezetének és a Monori Rendőrkapitányság támogató véleményét is.

A Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ 2009. januárjának végén értesítette az önkormányzatot, hogy a Vecsés és Budapest felőli berendezés támogatást kap, míg a Maglód felőli nem. Májusban arról érkezett tájékoztatás, hogy az építési munkák leghamarabb 2010. tavaszán indulhatnak el.

Ez szerencsére nem így lett, november végén elkészültek a jelzőberendezések. Mérik a településre bejövő járművek sebességét, és sebességtúllépés esetén figyelmeztetik a járművezetőket. A készülékek napelemesek, tehát külön elektromos-áram lekötést nem igényeltek.

A berendezés az országos tapasztalatok szerint átlagosan kb 10 km/órával csökkenti az adott szakaszon áthaladó járművek sebességét, és így hozzájárul településünk közlekedésbiztonságához.

honlapkészítés: dupai