Apák napja Ecseren - 15 éve!

Az idén is megrendezésre került az Apák napja 2009. november 15-én. Mint minden évben, most is köszöntővel kezdtük, majd a harmadik osztályosok verset mondtak. Utána lezajlott a vetélkedő első része, majd felléptek a hastáncosok Kozma Barbara vezetésével.
A vetélkedő folytatásaként a lelkes apukák megmérették magukat, 13-an vállalkoztak a versengésre. Volt tesztfeladat, „arcvasalás”, hajfonás, célba dobás.
A főnyereményt, egy tortát Doma Attila nyerte el, második helyezett Czigány Csaba, a harmadik Sztancsik Csaba lett.
A gyermekek rajzversenyét Bali Krisztina nyerte meg.
A vetélkedők utáni tombolahúzáson sok szép ajándékot sorsoltunk ki.

Szeretnénk köszönetet mondani a szervezőknek: Kunné Erikának, Németh Szilvinek, Ellenbacher Tímeának és Abonyi Attilának.
Köszönet a felajánlóknak: a Polgármesteri Hivatalnak, Czigányné Ildikónak, Tasi Szilvinek, az Általános Iskolának!

Reméljük jövőre is találkozunk! Addig is készüljetek apukák!

Ács Rozália védőnő és az Anyák Klubja

Háttér:

A Családok nemzetközi évében, 1994. november második vasárnapján rendeztük meg Ecseren első alkalommal az Apák napját.
Minden évben azt szeretnénk, ha ez a nap lehetőség lenne arra, hogy pozitív apakép alakuljon ki a gyermekekben édesapjukról és ez is bensőséges családi ünneppé váljon.

Egy washingtoni asszony 1910-ben kezdte ünnepelni az apákat, a feljegyzések szerint édesapja iránt érzett hálája jeléül, aki a felesége halála után hét gyermeket nevelt fel egyedül. A harmincas évek elejétől a svédek ünneplik az apákat. 1949-től hivatalos napjuk is van a családfőknek, szinte valamennyi skandináv országban.

Ahhoz, hogy a gyermekek egyszer teljes értékű és érett felnőttekké váljanak, teljes értékű apákra és anyákra van szükségük. Az apák szerepe az anyák árnyékában kevésbé hangoztatott, amelyre való alkalmasságot sokan magától értetődőnek vélik.

Vannak, akik az apa szerepet valóban a legfontosabb hivatásnak tekintik. Azt szeretnénk elérni, hogy minél több gyerek részesülhessen apai példaképből.

Az édesanyákat minden családban, évről-évre ünneplik, míg az apák napjáról csak humorosan beszélnek.

A gyermek személyiség-fejlődésében, pszicho szexuális identitásuk, szerepviselkedésük kialakításában sorsokat előre meghatározó jelentőséggel bír az apai minta.

Az apa fogalma talán éppen attól oly „fényesen meleg”, hogy körülötte árnyék is van. Árnyék, amely nem csak a védettséget, a békés teljességet jelenti, hanem a védtelenséget, a hiányt, és a kiszolgáltatottságot is.
Elindultak az első kezdeményezések, mint apás, szülés, apák ünnepe stb.
Modern korunk ezen üzenetét értették meg azok az anyák, védőnők, más szakemberek, akik megünneplik az Édesapákat.

Szeretnénk, ha ez a nap a figyelemfelhívás eszköze lenne és a hétköznapokban pedig folytatódna az apává nevelés. Ehhez a munkához kérem, várom a segítséget, hogy minden gyermek köszönthesse édesapját, és ebben minden édesanya örömmel vegyen részt.

Ács Rozália

honlapkészítés: dupai