A Vízmű hírei

Mint azt az olvasók nagy része tudja, a maglódi szennyvíz díjfizetése több éve problémás. Ezév nyarán a maglódi szolgáltató cég ismét többhavi díjhátralékot halmozott fel cégünk felé. Többszöri egyeztetés után a polgármester és a cégvezető részéről írásbeli ígérvényt kaptam arról, hogy a tartozást augusztus hónapban rendezik. Ez ugyan nem történt meg, de az augusztusi maglódi újságban több cikk arról szólt, hogy Maglód csődközeli helyzetben van, arról ment a vita, hogy az adósságállomány 2 vagy 3 milliárd. A cégünk felé Maglód részéről fennálló szolgáltatói, önkormányzati, és lakossági tartozás összege megközelítette a 70 millió forintot! A válság hatására a gyömrői és ecseri fogyasztóink fizetési fegyelme is jelentősen romlott, ez a kintlevőség is majdnem 30 millió volt. Ez már kezelhetetlen. Néhány hét választott el bennünket a fizetésképtelenségtől, ami a szolgáltatást veszélyeztette volna. Megoldást keresve egyeztettem a tulajdonos önkormányzatokkal. Hosszas együttgondolkodás után az a megoldás született, hogy a szennyvíztelepet szervezzük ki egy külön cégbe, amiben Maglód is tulajdonos. Ennek az előnye az, hogy a maglódi kockázat kevésbé érinti a másik két településen végzett szolgáltatást, illetve Maglód – tulajdonostársként – belelát a tisztítócég munkájába, így az elszámolt költségek vitathatósága csökken. Ezenkívül a szolgáltatás felelősségén is osztozunk. Az új cég – Gyömrő-Maglód-Ecser Szennyvíztelep Üzemeltető KFT. -megalapítása nagyon költséghatékony volt, a szenyvíztelepi dolgozók, és meglévő eszközök kerültek át. Ügyvezetője az eddigi telepvezető, Somogyi Tamás lett. Október elseje óta a szennyvíztisztítás ezen a módon történik. A települések hálózatait továbbra is cégünk üzemelteti, fogyasztóink felé mi számlázunk.
A döntésnek vannak hátrányai is. Azt a szolgáltatást, amit eddig mi nyújtottunk, most vásároljuk. A központi költségek: vállalatirányítás, géppark, ügyfélszolgálat stb. itt maradtak, csak kisebb pénzügyi alapból kell kitermelni. Ez azt jelenti, hogy nagyon komolyan le kell faragni a költségeinket. A beruházásokat vissza kell fogni, csak azt valósítjuk meg, amit a közvetlen üzemeltetés indokol. Kisebb létszámleépítést is végrehajtottunk, sajnálattal bár, de megváltunk néhány dolgozónktól. A lakossági kintlevőségeket is „keményebben” kezeljük. Ha két fizetési felszólítás után nincs eredmény, kollégáink felkeresik az ügyfelet, tájékoztatják a rövidesen esedékes korlátozásról. Sikertelen személyes megkeresés esetén egy pársoros értesítőt dobunk be. Ez utóbbiért már felszámítunk kiszállási díjat is. A megkeresés egy utolsó utáni figyelmeztetés, enélkül is korlátozhatnánk a szolgáltatást, de nem ez a célunk.
A maglódi tartozások egy része közben rendezésre került, lapzártakor kicsivel 50 millió alatt van. Mivel nem látom biztosítottnak a rövid időn belüli rendezést, a jogi lépéseket elindítottam.

Egyéb aktualitások.
Szeptember végén volt egy komolyabb üzemzavar a gyömrői szennyvíz ágazaton. Egy gázbekötés kapcsán a Dózsa György úton elfúrták a nyomóvezetéket, amin az egész település szennyvize távozik a tisztítótelep felé. A javítási munkát a forgalmas út több órás teljes lezárása, a buszforgalom elterelése mellett lehetett elvégezni. Közben a keletkező szennyvíz elszállítását szippantóautóval kellett megoldani. A kárösszeg meghaladja az egymillió forintot. A kivitelező cég a felelősségét vitatja, további egyeztetések várhatók.

Közeleg a tél. Várhatóan az őszi leolvasásokat és a még hátralévő néhányszáz óracserét november közepéig elvégezzük. Felhívom a fogyasztók figyelmét a vízhálózat kültéri elemeinek téliesítésére. A kerti csapoknál lévő fagycsapok elzárása után célszerű a vízórán ellenőrizni, hogy nincs-e szivárgás. Tavaszig egy enyhe szivárgás esetén is sok víz el tud folyni, amit nem áll módunkban jóváírni. A vízóraaknában lévő órákat is meg kell óvni a fagytól szövet, fólia vagy egyéb hőszigetelő anyaggal. Az esetleges elfagyásból eredő kár a fogyasztót terheli.
A téli időszakban is folytatjuk a hálózat ellenőrzéseket, különös tekintettel az illegális csatornabekötésekre és csapadékvíz bevezetésre. A felderített esetekben a pótdíjat kiszabjuk, nincs lehetőség „kimagyarázásra”. Ezt azért is szigorúan kell vennünk, mert eddig „csak” nem érkezett meg a bevétel az ilyen módon bebocsátott szennyvízhez, az új felállás szerint azonban még fizetünk is a tisztításért.

Kertész Gyula
ügyvezető igazgató

honlapkészítés: dupai