A H1N1 influenza elleni oltásról

A Magyar Tudományos Akadémia Immunológiai Bizottsága az influenzavírus vakcinával és a jelenlegi járványügyi helyzettel összefüggésben fontosnak tartja az alábbi rövid, de megítélésünk szerint lényeges kommünikét az írott és elektronikus sajtóban megjelentetni:

Magyar Tudományos Akadémia, Immunológia Bizottság
Felhívás

1. Az új, A/H1N1 típusú influenza ellen a lakosság döntő többsége védtelen.
2. A jelenleg Magyarországon forgalomban lévő, elölt vírust tartalmazó, új influenza elleni vakcina hatékony védelmet alakít ki szervezetünkben és jelentősen csökkenti az influenzás megbetegedés kockázatát, ezáltal a lehetséges szövődmények számát is.
3. Az oltás kapcsán esetenként fellépő enyhe mellékhatásokat túlnyomó részben a vakcinában jelenlévő segédanyagok okozzák, amelyek szükségesek a hatékony immunválasz kialakításához, és ezért nélkülözhetetlenek. Hangsúlyozzuk, hogy ezek a mellékhatások enyhék, nem súlyosabbak azoknál, amelyeket az évtizedek óta alkalmazott – hasonló technológiával készült – szezonális influenza elleni oltások során alakulnak ki.
4. A vitaminok önmagukban hatástalanok az influenzafertőzés ellen, azonban az egészséges életmód és helyes táplálkozás alapvető fontosságú a megfelelő ellenálló képesség kialakításában.
5. A súlyosbodó járványhelyzet miatt javasoljuk, hogy orvosukkal egyeztetve minél többen és minél hamarabb oltassák be magukat tekintettel arra, hogy a védettség kialakulásához körülbelül két hét kell.
6. Az oltással nem csak saját magát, de a környezetében élőket is védi.

Dr. Kacskovics Imre
A Magyar Tudományos Akadémia Immunológiai Bizottságának titkára
Egyetemi docens, ELTE Immunológiai Tanszék

honlapkészítés: dupai