Tudósítás a szüreti rendezvényről

Szüreti Vigadalom Ecseren

„Korábban az ecseri határ egy részén szőlő termett. A Kálvária dűlő, a mai Arany János utca és környéke, illetve a Juhállás egy része is szőlővel és gyümölcsfákkal volt beültetve.
A szüret minden évben jelentős esemény volt Ecseren.”
Évekkel később már csak a színpompás szüreti felvonulás maradt a szőlőtermesztésből, azonban ezt a hagyományt évről évre megőrzik az ecseriek. A szokás úgy kívánja, hogy a szüreti bíró és bíróné szerepét az adott évben utolsóként házasodott pár töltse be.
2009. október 3-án a Kálvária lakódombon ismét Szüreti Vigadalomban vehettünk részt. A programok kialakításánál törekedtünk arra, hogy a szüreti hagyományokat felelevenítsük, valamint minden korosztály számára megfelelő szórakozást kínáljunk.
Lássuk mi is történt október 3-án, íme egy kis visszaemlékezés.
A kora délelőtt a gyerekprogramokkal kezdődött. A Családsegítő Szolgálat Kézműves sátrában rajzversenyen vehettek részt a legkisebbek, amelynek természetesen a szüret és a szőlő volt a témája. Aki nem vett részt a versenyen, az sem unatkozott. Üveget festett, vagy éppen kézműveskedett. A művelődési ház népi játszóteret rendezett be, ahol tréfás ügyességi játékokkal játszhattak a gyerekek és a felnőttek. Játszhattunk: diótörővel, célbadobóval, libikókával, karikadobóval, volt még páros síelés, mocsárjáró, gólyaláb, patkó dobás, valamint táblás játékok, ördöglakatok és temérdek ősi logikai és ügyességi népi játék. Aki ezek mellett az arcát is ki akarta festetni művészien, annak arra is volt lehetősége.
A nyugdíjasklub sátrában a hagyományok elevenedtek meg. Itt megtekinthették a szőlődarálás és a préselés folyamatát. Elkészítettük Ecser 2009-es borát és megválasztottuk az elmúlt év legfinomabb ecseri borát is. Volt itt még must és borkóstoltatás (köszönjük Molnár Józsi bácsi bor felajánlását), az „asszonyaink” kínáltak kalácsot, süteményeket a bor és a must mellé (köszönjük a sok süteményt és a kalácsokat, melyet Varga Dánieltől kaptunk).
A délután egyik leglátványosabb eseménye az ecseri Varázs Lovarda lovasainak bemutatója volt. Köszönjük Takács Sándornak és tanítványainak a látványos és színvonalas produkciót. Reméljük minél több ecseri kislány és kisfiú fogja megszeretni és gyakorolni ezt a nemes magyar sportot, hiszen a lovardában a lehetőség adott számukra is.
A nagy vigadalomban aki megéhezett, igazán finom falatokból kaphatott kóstolót a Maglódi Húsbolt pavilonjában. Ez előételnek remek volt, hogy azután az üstök felől érkező illat elcsábítson minket a valóságos estebéd felé. A bográcsoknál Hosszú Jani forgatta a fakanalat, a menü babgulyás, valamint székelykáposzta volt, melyekből jelképes összegért lakmározhatott mindenki. Az ételből befolyt összeg a művelődési ház berendezéseire lett felajánlva. Itt köszönöm meg a Kálvária lakóközösségnek a támogatását és segítségét, melyet a rendezvényünkhöz nyújtott.
Az este a Zöld Koszorú Hagyományőrző Kör táncosainak színvonalas bemutatójával, majd táncházával folytatódott. Köszönjük.
A sörsátorban Abonyi Attila retro bulija zárta az estét. Attila egész nap remek hangulatú muzsikával szórakoztatott bennünket és színvonalasan konferálta a rendezvényünket. Szép volt Attila!
Egy igazán remek kis délután és este kerekedett ebből az októberi napból. Aki ott volt annak e cikk nyomán jó volt visszaemlékezni (reményeim szerint). Aki pedig nem tudott részt venni, az pedig kedvet kaphatott. Talán a jövőben velük is találkozhatunk rendezvényeinken.
Gondolom már a cikkből is kiderült, hogy az összefogásnak és a civilek segítségének mekkora szerepe van egy sikeres rendezvény megvalósításában. Így volt ez most is. Köszönjük a segítséget és a felajánlásokat. És íme a névsor, akik segítsége nélkül ez a rendezvény nem jöhetett volna létre ilyen színvonalon: Molnár József , Hosszú János, Varga Dániel, Hudatsek László, Koncz Katalin, Tatár Balázs, Harazin Piroska, Laki Tünde, Abonyi Attila, Ecseri Nyugdíjas Klub, Családsegítő Szolgálat, Kálvária Lakóközösség, Zöld Koszorú Hagyományőrző Kör, Varázs Lovarda, Maglódi Húsbolt, Ecseri Pékség, Ecser Község Önkormányzatának Műszaki Csoportja, Ecser Község Önkormányzata.

Debreczeni Lajos

honlapkészítés: dupai