ECSERI SÜTINAP

A tavalyi sikeres kezdeményezés folytatásaként az idén második alkalommal rendezte meg az Ecseri Szlovák Önkormányzat a "Sladká sobota" - Ecseri szlovák édességek napját.
A hangulatos programon ecseri háziasszonyok mutatták be és tanították meg a fiatalabb generációknak, hogyan készülnek hagyományos ízeink.
A nemzetiségi délután keretein belül megvalósult programban a sütemények készítésén 11 csoport vett részt, élükön egy-egy ecseri gazdasszonnyal. A csoportok más-más hagyományos szlovák édességet készítettek, melyet zsűri értékelt, majd következett a kóstoló, ahol mindenkinek lehetősége volt megismerni régi édességeinket: kapusznyíkot, oszúhot, makovnyíkot, orehovnyíkot, szirovnyíkot, lakodalmas kalácsot, rétest.
Az idei nyertes Huszka Józsefné hólabdája lett, a második díjat Szlifka Jánosné kapusznyíkja kapta, a harmadik helyre pedig Szigetvári Lászlóné rétese került. A hagyományos karácsonyi oplátki különdíjban részesült, melyet Konda Ancsáék sütöttek. Mindenki örömére Harmatos Manyiék csoportja ecseri népviseletben látott munkához. A sütés után az Ecseri Szlovák Önkormányzat hagyományos haluska levessel látta vendégül a munkában részt vevőket, majd három ecseri néptánccsoport és a vecsési Német nemzetiségi hagyományőrző tánccsoport mutatta be műsorát a többszáz megjelent érdeklődőnek. A kulturális műsor után késő estig tartó mulatság következett.

honlapkészítés: dupai