Rendőrségi tanácsok - az idősek védelmében

Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer
ELBIR
Lakossági Hírlevél
2009. szeptember
Házaló csalók „házi áldása”:

Hol hit ott idős is lehet.
Hol idős ott csaló is jöhet.
Hol csaló ott hiszékenység.
Hol hiszékenység jelen, ott érték biztonságban nincsen!

„Nehéz út” településbiztonsági program – az idősek védelmében

Szépkorúak „ mesés „ szélhámosok hálójában!!!

I. fejezet : Hihetetlen történetek

Az Idősek minden betévedt „vándort” szívesen látnak otthonukban. Leültetik a vendéget az asztalhoz, a falon pedig az élemedettek igazi hitvallása - fehér anyagra szépen, színesen hímezve vagy szőve - a házi áldás:
„Hol hit ott szeretet.
Hol szeretet ott béke.
Hol béke ott áldás.
Hol áldás ott isten.
Hol isten ott szükség nincsen.”
Ami ez alatt történik, az minden, csak nem szeretet és béke, az a bűn és az érzéketlenség kifinomult egyvelege, sajnos hazánkban ma már

„iparág”!

Mindennapjaink jelenségévé vált, az a fajta bűnelkövetési módszer, amikor időskorúak lakóhelyén megjelennek idegenek, majd különféle hihetőnek tűnő magyarázatokkal, kéréssekkel bejutnak a lakásukba és a tulajdonos figyelmét elterelve elemelik értékeiket.

A módszer lényege:
Valamilyen ürüggyel juss be az idős házába! Ha bejutottál, érd el, hogy az idős ember elővegye pénztárcáját, és pénzt a rejtekhelyéről! Tereld el a figyelmét és szabadítsd meg a pénztárcájától és értékeitől!

Ezt nevezzük trükkös lopásnak! Bemutatását kíséreljük meg egy országos körkép alapján, felvillantva a leggyakrabban előforduló eseteket, módszereket. A példákat az élet írta, szerkesztették a megyei rendőr-főkapitányságok bűnmegelőzési osztályai.

Extrém esetek kommentár nélkül:

Borsod Abaúj Zemplén megye egyik városában egy kertes házban lakó korosabb hölgyet szólítottak meg a trükkös tolvajok, mondván a helyi vízművek alkalmazottjai, és mivel túlfizetést észleltek a vízdíjszámláján, visszafizetnének pár ezer forintot. Előkerült a szokásos 20.000 Ft-os bankjegy, hogy azt előbb fel kell váltani, így rendezhetik az ügylelet, majd a sértett megtakarított pénze ezen percben eltűnt rejtekhelyéről az idegenekkel együtt. A károsult későn kapcsolt, ingatlana vízvezeték csatlakozással nem rendelkezik! Már késő volt.

Komárom Esztergom megyében történt, egy idős bácsihoz tért be a magát papnak kiadó szélhámos és hamarosan együtt imádkoztak. Az „isten szolgája„ megáldotta a karácsonyfát, miközben pénzt tulajdonított el az idős úrtól.
Másik helyen a „pap” rontást vett le a családról amiért fizettek is neki, természetesen a többi pénzt is ellopta. Később a család egyik tagja feljelentést tett, hogy őt meglopták, mert a rontás rajta maradt a családon.

Budapest egyik kerületében több szépkorút látogatott meg egy magányos trükkös azzal, hogy lopják az áramot a házukban emiatt ellenőrizni kell a kapcsolókat. A lakástulajdonosokat ide-oda küldözgette, kapcsolják fel a helyiségek lámpáit, de előtte kivette nyakukban lógó aranyláncaikat nehogy megrázza őket az áram! Az ékszereket eltulajdonította. Ha nem volt ékszer feltalálta magát, ott munkabérre kért előleget és a kifigyelt helyről vitte el a pénzt.

Egy településen az elkövető nő azzal ment be az idős asszonyhoz, hogy vándorjós. Kérte vegye le és elő az ékszereit, tegye egy rongyba azokat és a párna alá, mert különben ezek „zavarják” a jóslásban. A párna alól csak másnap vegye ki az ékszereket, mert így teljesül be az igen előnyös jóslat. Az ékszeres batyu természetesen másnap nem volt ott, azt a vándorjós egy óvatlan pillanatban ellopta.

A trükköző mottója:
„Ismerd meg a rejtekhelyet, ahonnan az értéket elviheted! Tereld el a figyelmet és cselekedj gyorsan”
A trükköző módszere:
Veszek bármit, hoztam visszatérítést, ajándékot bárhonnan, egyet kérek, hogy adjon vissza a 20 ezresből és adjon egy pohár vizet, Én addig az elővett, vagy a rejtekhelyre visszatett pénzt megszerzem.

Óvakodjunk az idegenektől, és ne engedjük be Õket lakásunkba!
Ha beengedjük, mindig legyen velünk egy szomszéd, egy rokon. Ha ezt megfogadják, sokkal kevesebb lesz a látogatójuk, de értékük is megmarad.
Amennyiben a hívatlan vendég már akaratuk ellenére belépett otthonukba, ne hagyják egy pillanatra sem felügyelet nélkül. Amennyiben kellő határozottsággal lépnek fel, meghátrál és távozni fog.
A „vendégtől” mindig kérdezzék meg a nevét, írják fel a gépkocsija rendszámával együtt. Tudjuk, hogy ez nehéz, de segít a szomszéd, a rokon.

Kedves Szépkorúak! Ismeretlent ne engedjenek be portájukra, lakásukba családtag, barát, szomszéd jelenléte nélkül!

Készítette a BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉNY MEGYEI RENDÕR-FÕKAPITÁNYSÁG
BÛNÜGYI IGAZGATÓSÁG
BÛNMEGELÕZÉSI OSZTÁLY

honlapkészítés: dupai