Tűzgyújtási tilalom

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye

Az utóbbi időben a rendkívül meleg és csapadékmentes időjárás miatt Pest, Bács-Kiskun és Csongrád megye területén lévő erdőkben fokozott tűzveszély alakult ki.

Ezért Pest, Bács-Kiskun és Csongrád megye területén lévő erdőkre, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belüli területre – átmeneti időre – azonnali hatállyal tűzgyújtási tilalmat rendelek el.

A tilalom idején tilos a tűzgyújtás a felsorolt területeken kijelölt tűzrakó helyeken is, valamint a közút- és vasút menti fásításokban, beleértve a parlag és gazégetést is.

Felhívom a közúton és vasúton utazókat, az erdőben kirándulókat, a mezőgazdasági területeken dolgozókat, hogy égő cigaretta csikket és dohányneműt ne dobjanak el, azt minden esetben oltsák el.

A közúton és vasúton utazók, az erdőben kirándulók, valamint a mezőgazdasági területeken dolgozók által eldobott égő cigaretta csikk és dohánynemű fokozott tűzveszéllyel jár, mivel a kiszáradt árokparton, illetve vasúti töltések mellett keletkező tüzek sok esetben közvetlenül erdő- és mezőgazdasági területeket is veszélyeztetnek.

Aki a tűzvédelmi rendelkezéseket megszegi, szabálysértést követ el.

A tilalom feloldására a fokozott tűzveszély elmúltával, későbbi időpontban intézkedem.

A tűzgyújtási tilalom elrendelése az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény 67. § (1) bekezdésén alapul.

Gráf József
Földművelésügyi és Vidékfejlesztési miniszter

honlapkészítés: dupai