Lakodalmak a Kárpát-medencében

Lakodalmak a Kárpát.medencében címmel jelent meg Dr. Bodnár Lászlónak, a földrajztudományok kandidátusának könyve. A kötet 512 oldalon, 15 színes fotóval mutatja be a lakodalmi szokások kialakulásának történetét. Konkrétan a Galga vidék, a Mátraalja, a Matyóföld, Eger és környéke, a Bodrogköz, a Hajdúság, Bihar lakodalmi szokásait. Bővebben foglalkozik a Csongrádi és az Ecseri lakodalmassal. Erdélyben a Széki lakodalmas, Felvidéken a Zobor-vidéki lakodalmi szokások vizsgálata is bemutatásra kerül. A nemzetiségek körében a Solymári sváb lakodalom, a Dunántúlon a horvát lakodalmi szokások elemzése is témája a könyvnek.

Az Ecseri lakodalmast a kötet 15 oldalon mutatja be, Lami István és Aszódi Csaba gyűjtése alapján. A leánykéréstől a lakodalom utáni teendőkig ismerhetjük meg a hajdan ecseri szokásokat. Tartalmazza a fejezet a vőfély rigmusait magyar és szlovák nyelven. Megismerhetjük, hogy milyen szigorú menetrendje volt egy ilyen nagy családi eseménynek.

A mű mottója a következő: „Mi sokfélék vagyunk, talán azért, mert a magyar nagyon tehetséges nemzet. Ne pazaroljátok ezt a tehetséget egymás ellen, hiábavaló dolgokra.” (Teleki Pál)

A könyv megrendelhető: Dr. Bodnár László, 3300 Eger, Hevesi Sándor u. 59.
e-mail: bodnarestarsa.geografusbt@chello.hu

honlapkészítés: dupai