Utasforgalmi rekord Ferihegyen

Minden eddigi utasforgalmi rekord megdőlt a budapesti repülőtéren 2015-ben: a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér termináljain összesen 10 298 963 utas fordult meg, ami kimagasló, 12,5 %-os növekedés 2014-hez képest. Egyetlen év alatt 1,2 millióval nőtt a légiutasok száma, ami kb. ezerháromszáz új munkahely létrejöttét jelenti a magyar idegenforgalomban. Ráadásul még soha ennyiféle légitársaság (szám szerint 44), nem kínált ennyi útvonalat (azaz 95 desztinációt) Budapestről, mint tavaly.

Ahogy az már év közben is várható volt, a Budapest Airport forgalmi statisztikái soha nem látott mértékben emelkedtek és az év végére elérték a 10,3 millió főt. Soha ennyi utas még nem érkezett és nem indult Budapestről, mint 2015-ben. A 12,5 %-os éves forgalomnövekedés két és félszerese a tavaly rögzített 5%-os európai bővülésnek és régiós szinten is kiemelkedő. (Bécs: 1,5%, Varsó: 6,1%, Prága: 7,4%) Ezzel Budapest lett a kontinens egyik leggyorsabban fejlődő légikikötője, miközben 2016-ra már egy sor újdonság is megjelent a horizonton.

Csak a 2016-os nyári menetrendben 13 (!) új útvonal szerepel és új légitársaságként mindjárt heti három járattal debütál június 10-től az Air Canada Rouge. A legnagyobb utasforgalmat bonyolító Wizz Air folytatja menetelését Budapesten, hiszen öt új járatot indít a nyári szezonban (Karlsruhe/Baden-Baden, Nizza, Reykjavik/Keflavik, Ibiza, Liverpool és visszatér a közvetlen bakui járat is). A Ryanair összesen tizennyolc járattal van jelen Budapesten, ebből négy új útvonal az ír légitársaság magyarországi kínálatában (Málta, Malaga, Gran Canaria és Korfu). Az easyJet heti három alkalommal kínálja Lyont – a közép-franciaországi régió központja iránt hatalmas a kereslet Magyarországon.

Új légitársaságok és útvonalak a Budapest Airport 2016-os kínálatából:


Légitársaság: Desztináció: Mikortól: Heti járatszám:
Wizz Air Nizza Márc. 11. 2
Wizz Air Karlsruhe/Baden-Baden Márc. 11. 2
Ryanair Malaga Márc. 17. 2
Ryanair Málta Márc. 19. 2
Wizz Air Liverpool Márc. 23. 2
Wizz Air Baku Márc. 27. 2
Wizz Air Reykjavik/Keflavik Márc. 30. 2
Ryanair Gran Canaria Ápr. 3. 1
easyJet Lyon Ápr. 26. 3
Ryanair Korfu Ápr. 28. 1
Air Canada rouge (új) Toronto Jún. 10. 3
Wizz Air Ibiza Jún. 18. 1

A növekvő utazási igények kielégítésére a légitársaságok egy sor meglévő útvonalon döntöttek arról, hogy 2016-ban növelik a járatok sűrűségét vagy nagyobb kapacitású repülőgépeket állítanak forgalomba. Ezek a következők:

Légitársaság: Desztináció: Járatsűrítés vagy nagyobb repülőgép:
British Airways London Heathrow napi háromról napi négyre
Emirates Dubaj Airbus A330 helyett Boeing B777-300
Transavia Rotterdam Heti 6-ról heti 11-re
LOT Polish Airlines Varsó Heti 24-ről heti 26-ra
Wizz Air Göteborg Heti 3 helyett a csúcsidőszakban heti 4
Wizz Air Málta Heti 2 helyett heti 3 csúcsidőn kívül
Airberlin Berlin Tegel Napi 2 helyett napi 3
Swiss International Zürich Airbus A319 helyett Embraer CSeries
Norwegian Oslo Heti 9 helyett heti 13
Qatar Airways Doha Heti 7 helyett heti 10


„Nagyon büszkék vagyunk ezekre a kiemelkedő eredményekre, hiszen a tavalyi utasszámok, a forgalomnövekedés mutatói alapján Budapest Európa élvonalába került.” – jelentette ki Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója. Hozzátette: „Számos tényező közrejátszott ebben a sikerben, köztük a magyar főváros egyre növekvő turisztikai vonzereje, a magyar gazdaság dinamikus növekedése éppúgy, mint a turisták számára kedvező ár-érték arányú kínálat, az alacsony kerozin-árak. Az utasoknak még soha nem tudtunk ilyen sok légitársaság kínálatából ennyi vonzó uticélt ajánlani, mint mostanában. A 2016-os évet biztos alapokra építve kezdjük és folytatjuk erőfeszítéseinket a légiközlekedés további fejlesztésére Budapesten.”


Fotó: bud.hu

honlapkészítés: dupai