Jelentkezés a Böllérfesztiválra

2016. január 9-én, szombaton immáron V. alkalommal ismét megrendezésre kerül az Ecseri Böllérfesztivál és Verseny. Az indulni kívánó csapatok jelentkezési határideje 2015. december 11. péntek.
A jelentkezés helye: Rábai Miklós Művelődési Ház, Ecser, Bajcsy-Zs. u. 3.
Telefon: 29/335-346


V. ECSERI BÖLLÉRFESZTIVÁL ÉS VERSENY
2016. JANUÁR 09.(SZOMBAT) 6.00 - 16.00
ECSER ZRÍNYI U. 35.
TÁJHÁZ

VERSENYKIÍRÁS

Verseny: Hízósertés hagyományos házi feldolgozása

- Csapatmunka minősítés (marketing)
- Böllérmunka minősítés
- Disznótoros ételek készítésének minősítése
- Húselőkészítés füstölésre, hűtésre

Minden csapatnak kötelezően kell készítenie a sertésből:
• Hurkát (lehet bármilyen hurka, rizses, véres, májas stb.)
• Sütnivaló kolbászt
• Toros káposztát
Versenyszámok, díjak:
1) Közönség díj, a legnépszerűbb csapatnak
2) A böllérek legjobbja
3) A legjobb hurka
4) A legjobb toroskáposzta
5) A legjobb kolbász
6) A legjobb fogópálinka
7) A legjobb forralt bor
8) Szabadtűzi Lovagrend Vándorkupája

Versenyfeltételek:

- A sertésről minden csapat önmaga gondoskodik. Az élő sertéseket a vágásig korlátozott számban tudjuk elhelyezni a Tájház disznó óljában. A beszállításuk 2016. január 08-án pénteken 12 órától, vagy 09-én, szombaton reggel 600 óráig lehetséges.
- A hozott sertés marhalevéllel, állategészségügyi bizonyítvánnyal, - állatorvosi igazolással - és azonosítható fülszámmal legyen ellátva. Ezeket a rendezvény megkezdése előtt a Monori Járási Hivatal Járási Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatalának munkatársa ellenőrzi. A versenyt, a feldolgozást a jelenlegi jogszabályok és a szakma szabályai alapján kell végezni!
- Csak elkábított állatot lehet elvéreztetni (3 percen belül). A sertés kábítását 630 – 730 óra között kell elvégezni. Az elvéreztetést követően az állatok perzselését el lehet kezdeni, nem kell megvárni, hogy az összes csapat végezzen az elvéreztetéssel.
- Csak nyomáscsökkentővel ellátott perzselők, gázpalackok használhatóak!
- A gázelvétel fokozása céljából a gázpalackok melegítése tilos.
- A bontás után elvégzett vizsgálatot (Trichinella tesztet) követően lehet a készítményekből fogyasztani.
- A keletkezett veszélyes hulladékot (bélgarnitúrák, szem, fülkivágás, papucs stb.) zsákba össze kell gyűjteni és a verseny ideje alatt ATEV megsemmisítésre át kell adni a szervezőknek.
- Az állatok feldolgozása során maradéktalanul be kell tartani az élelmiszerhigiéniai előírásokat.
- A csapatok a késztermékek kóstoltatása (amely nem kötelező) során kötelesek betartani a közegészségügyi és élelmiszer higiéniai előírásokat. A kóstoltatás kizárólag egyszer használatos eszközökkel történhet.
- A csapatok kizárólag a helyszínen készített késztermékeket kóstoltathatják! A csapatok a versenyen készített ételeket kereskedelmi forgalomba nem hozhatják!

A helyszínen biztosítjuk az alábbiakat:

- víz- áram vételezési lehetőség
- A vágás során keletkezett veszélyes hulladékok (bélgarnitúra, szem, fülkivágás, papucs, stb.) elszállításáról, ártalmatlanításáról a szervezők gondoskodnak.
- 1db raklap
A kóstoltató csapatok részére a fentieken túl:
- 10 kg kenyeret
- 5 kg savanyúságot
- Csapatonként 100 db műanyag tányért, műanyag kést, műanyag villát.

Minden versenyző saját maga biztosítja: sátrat (sátrakat!) és egyéb eszközöket, (asztal; pad; szék; feldolgozáshoz használt eszközök, kéziszerszámok, stb.), adalék- és segédanyagokat (fűszerek, bél, rizs stb.)
Sátrakat és egyéb felszereléseket legkésőbb 2016. január 08-án (pénteken) 12-18 óra között a helyszínre kell vinni és elhelyezni. Az őrzésről gondoskodunk.

Kóstoltatás, kóstolójegy:

A helyszínen az 500,-Ft/2db áron úgynevezett „kóstolójegyet” értékesítünk. A résztvevő csapatok bármely terméküket kóstoltathatják a vendégekkel.
A csapatok az összegyűjtött kóstolójegyeket a nap végén a szervezőknél 400,-Ft/2 db (200,-Ft/db) áron számla ellenében beválthatják. Ezzel szeretnénk lehetőséget biztosítani a kilátogató vendégeknek a csapatok által elkészített, legkülönfélébb finomságok megízlelésére. A csapatok számára természetesen a kóstoltatás nem kötelező, csak lehetőség. Az utólagos reklamációk, és az esetleges félreértések elkerülése érdekében az egy kóstolójegyre adandó termék mennyiségének kb.10-15 dkg-nak kell lennie. A csapatok a késztermékek kóstoltatása során kötelesek betartani a közegészségügyi és élelmiszer higiéniai előírásokat. A kóstoltatás kizárólag egyszer használatos eszközökkel történhet.
A csapatok a helyszínen készített ételeket kereskedelmi forgalomba nem hozhatják!
CSAK KELLŐEN HŐKEZELT (FŐTT – SÜLT) TERMÉKEKET SZABAD ÉTKEZÉSRE FELSZOLGÁLNI!




Az V. ECSERI BÖLLÉRFESZTIVÁL ÉS VERSENY
ZSŰRIZÉSI SZEMPONTJAI
és a
ZSŰRI TAGJAI
2016. JANUÁR 09.

Fogópálinka zsűrizése: - szín
- íz, zamat
- összhatás

Forralt bor zsűrizése: - hőfok
- ízesítés, zamat
- összhatás

A sertés bontásának és a húsok feldarabolásának, előkészítésének a zsűrizése:
- higiéniai feltételek
- esztétikum, hagyományápolás
- a környezet összképe
- az előkészített húsok szakszerű darabolása, további feldolgozásra
- csapatmunka, a csapat összképe (munkaruha, felszerelés, tisztaság, hangulat)

Hurkakészítés zsűrizése:
A zsűri részére minden csapat egy tál, ízlésesen tálalt sült hurkát készít.
- külső megjelenés, esztétikum
- állag, íz hatás, egyedi ízesítés
- élvezeti érték
- tálalás
- kiegészítők ötletessége

Kolbászkészítés zsűrizése:
A zsűri részére minden csapat egy tál, ízlésesen tálalt sült kolbászt készít.
- szín és íz hatás harmóniája
- esztétikai megjelenítés
- süthetőség
- kiegészítők ötletessége

Toroskáposzta készítés zsűrizése:
A zsűri részére minden csapat egy tál, ízlésesen tálalt torost készít.
- külső megjelenés, esztétikum
- állag, íz hatás, egyedi ízesítés
- élvezeti érték
- tálalás
- kiegészítők ötletessége

A zsűri felhívja a csapatok figyelmét a felszolgálás kulturáltságára és a higiéniai feltételek, szabályok betartására.

Az elkészült ételeket a Szabadtűzi Lovagrend tagjaiból felálló zsűri bírálja el.

Jó versenyzést és jó hangulatot kíván minden csapattagnak a Rendezőség és a Zsűri:




Az V. ECSERI BÖLLÉRFESZTIVÁL ÉS VERSENY ZSŰRIZÉSI MÓDJA
2016. JANUÁR 09.


1. Közönség díj, a legnépszerűbb csapatnak
A díjat a kóstolójegyet vásárló látogatók szavazatai alapján osztjuk ki. A vendégek a kóstolójegy vásárlásakor kapnak jegyenként egy db szavazólapot. A szavazólapra ráírják az általuk preferált csapat számát, és a döntésüket meg is indokolhatják. A közönség a szavazatait 1500 –ig adhatja le.

2. A böllérek legjobbja
A legjobb böllér kiválasztását húsipari gyakorlattal rendelkező szakmai zsűri végzi. A szakmai zsűri a teljes feldolgozási folyamatot értékeli (a sertések kábításától a termékek gyártásáig). Értékeli a kábítás – elvéreztetés – szőrtelenítés – tisztítás – belezés – zsigerelés – hasítás – darabolás / formázás elvégzésének szakszerűségét, minőségét. Különösen fontos szempont az értékelésnél a közegészségügyi és élelmiszerhigiéniai szabályok betartása.
A csapatok értékelése 1 – 10 –ig pontozással történik. A csapatok végső pontszámát a zsűritagok által adott pontok számtani átlaga adja.

3. A legjobb hurka
4. A legjobb toroskáposzta
5. A legjobb kolbász
A bírálandó termékeket egy tálra ízlésesen feltálalva bírálja el a zsűri. A tálakat a csapatoknak legkésőbb 1400 –ra kell elkészítenie, és feltálalni a zsűri részére. A bírálat részét képezi a csapattagok egységes megjelenése a zsűri előtt, a tálalás körítése, hangulata is.
Az érzékszervi bírálat során pontozzák a tálalás minőségét, ízlésességét, egyediségét az elkészítés megfelelőségét, a termékek külső megjelenését, színét, ízét, állományát.

6. A legjobb fogópálinka
7. A legjobb forralt bor
A fogópálinkát és a forralt bort a csapatokat munka közben meglátogató zsűri bírálja el. Legfontosabb szempont természetesen az italok minősége (szín, hőfok, illat, íz, aroma, összhatás), de a zsűri értékeli a vendéglátás és az italok kínálásának körülményeit is.




Gál Zsolt Dévényi Kata
Ecser nagyközség polgármestere Rendezvény főszervezője




BÖLLÉRFESZTIVÁL ÉS VERSENY
2016. JANUÁR 09.(SZOMBAT) 600 - 1600
ECSER ZRÍNYI U. 35.
TÁJHÁZ

JELENTKEZÉSI LAP


Az V. ECSERI BÖLLÉRFESZTIVÁLRA ÉS VERSENYRE az alábbiak szerint versenyző csapatként jelentkezünk:


CSAPAT NEVE, CÍME: __________________________________

__________________________________

CSAPAT LÉTSZÁMA: __________________________________

CSAPAT VEZETŐJE: __________________________________

CSAPAT ELÉRHETŐSÉGE: __________________________________
(telefon/fax)
__________________________________

CSAPATUNK RÉSZT VESZ A KÓSTOLTATÁSBAN
CSAPATUNK NEM VESZ RÉSZT A KÓSTOLTATÁSBAN


EGYÉB: __________________________________


A versenyfeltételeket megismertem, az abban foglaltakat elfogadom.


_________________________
Dátum Aláírás





V. ECSERI BÖLLÉRFESZTIVÁL
2016. JANUÁR 09.

600 A Böllérfesztivál megnyitása, technikai részletek rögzítése

630 – 730 A sertések kábítása, elvéreztetése

kb. 800 A Böllérfesztivál ünnepélyes megnyitása

1300 – 1500 A hurka, kolbász, toroskáposzta zsűrizése

1500 A közönségdíj szavazatainak leadási határideje

1600 Eredményhirdetés




BÖLLÉRFESZTIVÁL ÉS VERSENY
2016. JANUÁR 09.(SZOMBAT) 600 - 1600
ECSER ZRÍNYI U. 35.
TÁJHÁZ

JELENTKEZÉSI LAP


Jelentkezési határidő: 2015. december 11. péntek

Az V. ECSERI BÖLLÉRFESZTIVÁLRA ÉS VERSENYRE az alábbiak szerint versenyző csapatként jelentkezünk:


CSAPAT NEVE, CÍME: __________________________________

__________________________________

CSAPAT LÉTSZÁMA: __________________________________

CSAPAT VEZETŐJE: __________________________________

CSAPAT ELÉRHETŐSÉGE: __________________________________
(telefon/fax)
__________________________________

CSAPATUNK RÉSZT VESZ A KÓSTOLTATÁSBAN
CSAPATUNK NEM VESZ RÉSZT A KÓSTOLTATÁSBAN


EGYÉB: __________________________________


A versenyfeltételeket megismertem, az abban foglaltakat elfogadom.


_________________________
Dátum Aláírás


honlapkészítés: dupai