Ecserről járt Debrecenbe betörni

Betörésekkel gyanúsít a rendőrség egy Ecseren lakó férfit, aki ugyan az országban bejelentett állandó lakcímmel nem rendelkezik, de a rendőrhatóság szerint településünkről indult kétes útjaira.

A rendőrség honlapján az esetről a következő tájékoztatást találjuk:

Országszerte összehangolt akciókkal lép fel a rendőrség a betöréses lopások elkövetőivel szemben, ezúttal egy debreceni betörés-sorozatot derített fel a hatóság. A gyanúsítottól közel 100 millió forint értékű arany ékszert, készpénzt foglaltak le.
Az Országos Rendőr-főkapitányság összehangolt rendőri intézkedésekkel, az érintett rendőri szervek szorosabb együttműködésével, valamint a központi szervek szakmai támogatásával indít akciót a lakásbetörések megelőzése, valamint ezen bűncselekmény elkövetőinek felkutatása és azonosítása érdekében az ország valamennyi megyéjét érintően.
A rendőrség a megyéken átívelő bűnügyi elemző-értékelő tevékenységének fokozásával célba veszi a sorozat jellegű betöréses lopásokhoz kapcsolódó bűnözői körök felszámolását.

A Debreceni Rendőrkapitányság bűnügyi helyzetértékelése alapján ugyanaz a tettes több betörést is elkövetett a Debrecen, Vezér utca környékén 2014. március elejétől kezdődően. A gyanú szerint az elkövető először egy debreceni családi házba tört be, ahonnan arany tömböt, ékszereket, valamint készpénzt és nyereménybetétkönyvet lopott el, majd pár héttel később egy másik debreceni családi házból 16 millió forint készpénzt és arany ékszereket tulajdonított el. A rendelkezésre álló adatok szerint összesen 15 betörés történt a környéken, amely az elkövető terhére róható. A tettes az esetek többségében milliós értékű zsákmánnyal távozott.
A széleskörű adatgyűjtés és tanúkutatás eredményeként a nyomozás látókörébe került a bűncselekmények elkövetésével gyanúsítható V. Károly, akit 2015. június 12-én a Debreceni Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának nyomozói elfogtak. A férfinél a rendőrök bűncselekmény elkövetéséhez használatos szerszámokat, sarokcsiszolót, csavarhúzót, vésőt, illetve kesztyűt találtak és foglaltak le. A Betörési Alosztály munkatársai a 47 éves férfit előállították a Debreceni Rendőrkapitányságra, ahol gyanúsítottként kihallgatták, bűnügyi őrizetbe vették és előterjesztést tettek előzetes letartóztatásának indítványozására, amelyet az eljáró nyomozási bíró 2015. június 15-én elrendelt. A gyanúsított beismerő vallomást tett.
A gyanú szerint V. Károly nem csak Debrecenben, hanem az ország más városaiban is követett el betöréseket. A debreceni nyomozók a férfinál tartott házkutatás alkalmával közel 100 millió forint értékű arany ékszert, több millió forint készpénzt és valutát foglaltak le. A gyanúsítottal összefüggésbe hozható további bűncselekményeket a rendőrség vizsgálja.

A Zsaru Magazin július 22-i számában további részleteket írtak le a bűncselekmény-sorozattal kapcsolatban.

A lap szerint a Debreceni Rendőrkapitányság jelentős értékre, üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntettének és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást V. Károly 46 éves férfi ellen.
A vizsgált cselekménysorozat 2014. március elsején éjjel 3 óra körül kezdődött, mikor a tettes a teraszajtót befeszítve jutott be egy debreceni kertes házba. A széfből pénzt, ékszereket, aranytömböt és nyereménybetétkönyvet zsákmányolt. Ezt a bűncselekményt továbbiak követték. 2014. március 23-án egy másik házból 16 millió forint értékben lopott pénzt és aranyat. Volt sikertelen betörése is, de legtöbbször milliós értékeket vitt el, legutoljára 2015. június 6-án.
2014. augusztus 22-én megszólalt egy ház riasztója és a tulajdonos meglátta a tettest, akiről grafika készült. Így került a rendőrök látókörébe V. Károly, akit korábban már hasonló bűncselekmények miatt elítélt a bíróság.

2015. június 12-én 20 óra 38 perckor a rendőrök bűnügyi portyaszolgálatot láttak el az M35-ös autópályán. A Hajdúböszörményi pihenőhelynél láttak egy V. Károlyhoz hasonló férfit Debrecen felé hajtani egy piros színű Audi típusú gépkocsival. Az autót 22.15. perckor találták meg a debreceni Kéky Lajos utcában leparkolva. Hajnali 4 óra 15 percig várták a kocsi vezetőjét, akit a Németh László utcában elfogtak, mikor a Kéky Lajos utca felé gyalogolt. Ruházatának átvizsgálása közben és a táskájában betöréshez használható eszközöket találtak. A kezdeti tagadása után a férfi több bűncselekmény részleteiről beszámolt a hatóságnak.

Ecseri tartózkodási helyén június 14-én tartottak házkutatást. Az ingatlanban szinte Dárius kincse tárult a nyomozók elé. Az előzetes szakértői vélemény szerint a lefoglalt aranyholmik értéke 100 millió forint lehet. Találtak még több mobiltelefont, márkás órákat, közel 5,5 millió forint értékű készpénzt, vegyesen forintot, eurót, amerikai dollárt, horvát kunát.

A rendőrök most azon dolgoznak, hogy megállapítsák, a gyanúsított pontosan hány helyre tört be. A nyomozók azt gyanítják, hogy V. Károly nemcsak Debrecenbe járt betörni. A rendőrök munkáját bűnügyi technikusok segítik, akik értékelik a helyszíneken rögzített ujjnyomokat, eszköznyomokat, DNS mintákat, anyagmaradványokat.


Fotók: police.hu

honlapkészítés: dupai