Nicsak, ki beszél? A megkésett beszédfejlődés problémaköre

Megérkezik a várva várt gyermek a családba. A szülők, a nagyszülők lelkesen figyelik a kis jövevény minden megnyilatkozását, az első mosolyt, a felállást, az első lépéseket. Nincs szebb pillanat egy szülő számára, mint mikor gyermeke kimondja az első szót, elkezd beszélni.
De mi történik akkor, amikor hiába várunk az első szóbeli megnyilatkozásra? Meddig várjunk türelmesen? Mikor forduljunk szakemberhez, és addig is mit tegyünk?
Előfordul, hogy a szomszéd gyermek másfél évesen folyamatosan beszél, mondókákat is mond már, a mi hasonló korú gyermekünk pedig meg sem szólal. Az azonos korú gyermekek beszédfejlődésében, igen nagyok lehetnek az eltérések. Általánosságban elmondhatjuk, ha a kislány másfél, a kisfiú két éves korában nem beszél, ideje szakemberhez fordulni! Mielőtt felkeressük a logopédust, első körben ajánlatos egy hallásvizsgálatot elvégeztetni, és már ennek a birtokában felkeresni a szakembert. A közösségbe járó gyermeknél gyakran előfordul a felső légúti megbetegedés, és ennek következményeként a középfülgyulladás, amely halláscsökkenést okozhat. Ezzel időt takaríthatunk meg, hiszen a halláscsökkenést minden esetben ki kell zárni a logopédiai vizsgálat, illetve diagnózis felállítása előtt. Amennyiben a gyermek értelme- és hallása ép, és beszédfejlődése 10-12 hónapos elmaradást mutat megkésett-, az ennél nagyobb lemaradást súlyosan megkésett beszédfejlődésként értékeljük.
A szakember kompetenciája, hogy feltárja mi áll a fejlődésbeli elmaradás mögött. Sokszor genetikai ok áll a háttérben. Ilyen esetben a szülőkkel történő beszélgetés során előkerül egy rokon, általában apai ágon, aki szintén későn kezdett el beszélni. Amennyiben örökletes tényező okozza a beszédfejlődés késését, és a többi területen (korai adaptáció, mozgás stb.) harmonikus a fejlődés, nincs különösebb teendő.
Fel kell tárni a terhességgel, szüléssel kapcsolatos információkat is. A beszédfejlődési zavarral küzdő gyermekek körében gyakoriak a koraszülöttek, mivel az éretlen, kis súlyú csecsemők sérülékenyebbek szülés közben és azt követően.
A leggyakoribb oka a megkésett beszédfejlődésnek az idegrendszeri éretlenség. Ezért is tapasztalható az, hogy a kisfiúk körében gyakrabban fordul elő, hiszen ők kicsit éretlenebb idegrendszerrel születnek, mint a kislányok. Ebben az esetben komplex terápia segít a fejlődésbeli lemaradás leküzdésében. A terápia első és egyik legfontosabb feladata a beszédkedv felkeltése játékos formában. A komplex terápia azokat a részképességeket fejleszti, amelyek felelősek a beszéd egészséges fejlődéséért (mozgás-, figyelem-, gondolkodás-, figyelem stb. fejlesztése).
Végül, de nem utolsósorban, beszédfejlődési lemaradást okozhat, ha a családban hiányzik, vagy kevés az „élő” beszéd. Az a tapasztalat, hogy a családi beszélgetést háttérbe szorítja a tévézés, a számítógép használata, a zenehallgatás, rádiózás. Egyre kevesebbet vesszük ölbe a kicsi gyermeket és mondunk lovagoltató, hintáztató versikéket. Pedig nagyon fontos, hogy már újszülött kortól folyamatosan beszéljünk gyermekünkhöz, kommentáljuk a közös tevékenységet („anya felöltöztet, feladom a nadrágodat, stb.), énekeljünk, mondókázzunk! Teremtsünk egy vidám, szeretetteljes, kommunikatív légkört!
Az esetek nagy részében a későn beszélő gyermek behozza lemaradását, és kortársaival megegyező módon fejlődik.
Minden esetben azt tanácsolom, hogy ha a szülő, gyermeke fejlődésében elmaradást feltételez, forduljon a Pest megyei Pedagógiai Szakszolgálat Üllői Tagintézményének munkatársaihoz! Együtt sikeresen végére járunk, hogy valóban atipikus fejlődésmenetről van-e szó, vagy csak egyéni fejlődésmenetet mutat a gyermek. Munkatársaink konzultációs lehetőséget, tanácsadást biztosítanak a szülők számára, ahol a legtöbb esetben megnyugtató megoldás születik a gyermek problémájára.

Elérhetőségeink:
e-mail cím: pmpsz.ullo@upcmail.hu, telefonszámok: 06 29 321 904, 06 30 684 7972

Itt szeretném tájékoztatni a kedves olvasókat, hogy 2015. 05. 14-én 13.00 órától a PMPSZ Üllői Tagintézménye szakmai napot tart, ahova szeretettel várjuk a kedves érdeklődőket!
Helyszín: Üllő Város Polgármesteri Hivatal Házasságkötő Terme – Üllő, Templom tér 3.
A program első részében a szakszolgálat munkatársai mutatkoznak be, majd egy előadást hallgathatnak meg a jelenlévők.
Téma: A gyermeki hiperaktivitás. A gyermeki hiperaktivitás kezelésének lehetőségei a pedagógus munkában.József Éva
mester logopédus

honlapkészítés: dupai