Az eboltásról

2009. január 1-től a 164/2008.(XII.20.) FVM rendelet előírásai alapján megváltoztak az
ebek kötelező veszettség elleni védőoltásának szabályai.

A korábbiaktól eltérően 2009. január 1-től az összevezetett eboltás megszervezéséről továbbiakban már nem a Polgármesteri Hivatal gondoskodik. Tehát a hivatal udvarán a szervezett kutyaoltás megszűnik, mindenkinek saját magának kell az állatorvossal beoltatni lakásán vagy az orvos rendelőjében a kutyáját.

A kutyák veszettség elleni védőoltását csak érvényes kamarai működési engedéllyel rendelkező magán-állatorvos végezheti.

Az ebek veszettség elleni védőoltásának beadatása továbbra is a kutya tartójának kötelessége.

Az állattartó minden három hónaposnál idősebb ebet veszettség ellen saját költségén magánállatorvossal köteles beoltatni:
- a három hónapos kort elérteket 30 napon belül,
- az első oltást követően 6 hónapon belül,
- ezt követően évenként.

Az oltásról szóló nyilvántartást ezentúl az oltást ellátó állatorvos végzi, melyet a főállatorvos-nak küld meg.

Azt az ebet, amelyik nem részesült az életkorának megfelelően előírtak szerinti (érvényes) veszettség elleni védőoltásban veszettség szempontjából aggályosnak kell tekinteni, ugyanúgy, mint az embert mart ebet.
A veszettség szempontjából aggályos állatot tizennégy napra hatósági megfigyelés alá kell vonni, és - amennyiben még nincs - az ebeket elektronikus azonosító transzponderrel (bőr alá ültetett mikrochippel) a tulajdonos költségére meg kell jelölni.
A megfigyelés megszüntetésével egy időben az érvényes veszettség elleni védőoltással nem rendelkező aggályos ebet veszettség ellen be kell oltani.

Az oltási kötelezettség elmulasztásakor az állat tartójával szemben bírság szabható ki!

Polgármesteri Hivatal

honlapkészítés: dupai