Élő hagyomány

A hagyomány szerint az ecseri Szerelem patak vize nagypénteken mágikus erővel rendelkezik. A tiszta víz a keresztény hit tanítása alapján az élet, a lelki megtisztulás és a termékenység szimbóluma. Ebből fakadóan tulajdonítottak elődeink varázslatos erőt a falun keresztül folyó nagypénteki víznek. A néphit úgy tartotta, hogy aki ezen a napon megmosdik a patakban, az egészséges, fiatal és szép marad a következő esztendőben. Ezért minden évben kimentek a patakhoz mosakodni, hogy annak varázslatos erejében részesülhessenek.

Idén április 3-án 17 órakor gyülekeztek a résztvevők a Széchenyi utcában, a pékség felőli szépen feldíszített hídnál. Eljöttek vendégeink Cinkotáról, Csömörről, Kistarcsáról, Nagytarcsáról, Maglódról, Rákoskeresztúrról.
Rendezvényünket megtisztelte jelenlétével dr. Csonka-Takács Eszter, a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóságának Igazgatója, aki Magyarország delegáltja az UNESCO Világörökség Bizottságában. Ott volt dr. Király Katalin az Országos Szlovák Önkormányzat Legatum Közhasznú Társaságának igazgatója, Gál Zsolt, Ecser polgármestere.

Aszódi Csaba András a Zöld koszorú Hagyományőrző kör elnöke köszöntötte a résztvevőket, akiknek többsége népviseletben jelent meg. Ismertette ezt a szokást, majd a Húsvétra tekintettel szlovák és magyar nyelven korabeli imát mondtak.

Ezután mindenki megmosta az arcát a patakban, hogy varázslatos erőt nyerjen. Többen visszatérő résztvevői a patakparti mosdásnak és elmondták, hogy náluk bevált a dolog, amiben főleg hinni kell. A jó hangulatú, tréfás esemény után a Tájházban kaláccsal látták vendégül a jelenlévőket a rendező Zöld koszorú Hagyományőrző kör tagjai.

honlapkészítés: dupai