Ebzárlat és legeltetési tilalom

A Pest megyei Kormányhivatal Monori Járási Hivatala Járási Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatala ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el 2015. március 28-tól április 23-ig Ecser közigazgatási területére is.

A rókák tavaszi veszettség elleni orális immunizálása céljából, Pest megye Dunától keletre eső területén belül az alábbi települések teljes területére, a csalétek vakcina kiszórásának időpontjától számított 21 napig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el a járási főállatorvos.
A csalétek vakcina kiszórásának Pest megyei időpontja 2015. március 28. és április 2. közötti időszak.
Az ebzárlat időtartama ezek szerint : 2015. március 28-tól 2015. április 23-ig tart.
Az elrendelt járványügyi intézkedésben érintett települések: Bénye, Csévharaszt, Ecser, Farmos, Gomba, Gyömrő, Káva, Kóka, Maglód, Mende, Monor, Monorierdő, Nagykáta, Nyáregyháza, Pánd, Péteri, Pilis, Sülysáp, Szentlőrinckáta, Szentmártonkáta, Tápióbicske, Tápiógyörgye, Tápióság, Tápiószecső, Tápiószele, Tápiószentmárton, Tóalmás, Úri, Üllő, Vasad, Vecsés.

Az ebzárlat tartama alatt:
- A tartási helyén minden kutyát, macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek; zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek.
- Kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni.
- A település területéről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.
- Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező vadászebek, a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei, a katasztrófa-mentő ebek, a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére, mentesek a fentiekben foglalt korlátozás alól.
- Az ebzárlat alatt befogott kóbor húsevőket hatósági megfigyelés alá kell helyezni az ebzárlat időtartamára.
- Az ebzárlat alatt húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény nem tartható.
Az immunizálással érintett területen a vadászati hatóság irányításával jól látható, piros színű, legalább magyar nyelvű, a felhívás megértését szolgáló piktogrammal ellátott figyelemfelhívó plakátokat kell kihelyezni a lakott területekről kivezető utak mentén, bekötőutaknál, kiránduló és parkolóhelyeken, turistaházak és vadászházak mellett.

A Pest megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának 2015. március 6-án kelt tájékoztatása szerint 2013. szeptember 12. és 2015. március 6. között Bács-Kiskun megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye és Pest megye területéről származó, összesen 47 veszettség esetet állapítottak meg a NÉBIH szakemberei. Az esetek többsége vörös rókából került diagnosztizálásra, azonban két esetben szarvasmarhából egy esetben őzből, egy esetben kecskéből, egy esetben kutyából mutatták ki a vírust
Pest megye területén 18 esetet állapítottak meg ebben az időszakban, tizenötöt vörös rókában, egy esetet szarvasmarhában, egy esetet kecskében, egy esetet kutyában. Az utolsó megállapított veszettségi eset Pest megyében 2014. október 7-én volt. A betegség megállapítására tekintettel a NÉBIH a 2015. évi tavaszi vörös rókák veszettség elleni immunizálási kampánya Pest megye Dunától keletre eső területét érinti.


honlapkészítés: dupai