Szja-bevallás – Egyszerűen a NAV-val

A személyijövedelemadó-elszámolás egyik legegyszerűbb módja, ha bevallásunk elkészítését a NAV-ra bízzuk. A teendőnk ebben az esetben csupán annyi, hogy kérésünket február 16-ig írásban jelezzük az adóhivatalnak, majd a kapott elszámolás adatait átnézzük.
Fő szabály szerint az a nem egyéni vállalkozó magánszemély élhet az egyszerűsített bevallás lehetőségével, akinek 2014-ben olyan adóköteles jövedelme volt, amelyből a munkáltató, kifizető adót, adóelőleget vont le. Tavaly 75,5 ezer fővárosi és Pest megyei magánszemély választotta a bevallásnak ezt az egyszerű formáját.
Amennyiben élünk ezzel a lehetőséggel, (a NAV honlapjáról letölthető vagy az ügyfélszolgálatokon beszerezhető) 1453NY jelű nyilatkozatot kell kitöltenünk és aláírva legkésőbb február 16-ig eljuttatnunk a NAV-nak. A nyilatkozat – amelyhez semmilyen bizonylatot, igazolást nem kell mellékelnünk – elküldhető postán vagy az ügyfélkapun keresztül elektronikusan, de személyesen is leadható az ügyfélszolgálatokon.
Ezt követően már csak meg kell várnunk, hogy a NAV a rendelkezésére álló adatok alapján elkészítse és április 30-ig megküldje az egyszerűsített bevallási ajánlatot. Ezt május 20-ig csak akkor kell visszaküldenünk (javítva és aláírva), ha az adatokban eltérést tapasztalunk. Ha nincs eltérés, a NAV által készített ajánlat május 20-án érvényes bevallásnak minősül.
A feltételekről részletesen a NAV honlapjának – www.nav.gov.hu – SZJA menüpontja alatt vagy a 06-40/42-42-42-es számot tárcsázva kaphatunk információt, valamint az ügyfélszolgálatokon kérhetünk segítséget.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága


honlapkészítés: dupai