Fűts okosan! – a Földművelésügyi Minisztérium tájékoztatója

Vigyázzunk a levegő tisztaságára, és óvjuk egészségünket!
A légszennyezettség az egyik legnagyobb egészségügyi kockázati tényező. Mindannyiunk érdeke a levegőminőség javítása, a szennyező anyagok kibocsátásának csökkentése. Nem mindegy, hogy mivel fűtünk, mert a szilárd tüzelőanyagok elégetésekor nagy mennyiségű káros anyag kerülhet a levegőbe.

Amit tilos égetni:
- kezelt (festett, lakkozott) fa
- bútorlap, rétegelt lemez
- építési fahulladék
- színes, „fényes” papírhulladék
- gumi, műanyag
- ruha, cipő
- bármilyen települési hulladék.

Egészségügyi kockázatok:
A helytelen tüzelés következtében olyan szennyező anyagok kerülhetnek a levegőbe, amelyek nemcsak a környezetre, hanem az emberi egészségre is károsak lehetnek.
Az égés során keletkező, a környezetben hosszú ideig, akár évtizedekig megmaradó szennyező anyagok belélegezve vagy az élelmiszerekkel jutnak a szervezetbe, ahol felhalmozódnak.
A szennyező anyagok nagy mennyiségben a szervezetbe jutva növelik a szívinfarktus, az agyvérzés és egyéb keringési megbetegedések valószínűségét. Bizonyítottan daganatkeltő hatásúak, károsítják az ideg-, hormon- és immunrendszert.
Ez a probléma különösen veszélyezteti a csecsemőket, kisgyerekeket, a légúti betegségben szenvedőket és a legyengült immunrendszerű embereket.

Milyen fűtést válasszunk?
A település levegőminősége szempontjából a legjobb megoldás a távfűtés, illetve az elektromos fűtés, ezután a gázfűtés következik, majd a fa és a jó minőségű szén tüzelése.
Ha mérlegeltünk minden szempontot és mégis a szilárd tüzelőanyag mellett döntünk, nagyon fontos, hogy milyen tüzelőberendezéssel és hogyan fűtünk.

Hogyan fűtsünk?
Ha helyesen használjuk fel a szilárd tüzelőanyagokat otthonunk fűtésére, kevésbé szennyezzük a levegőt, nem veszélyeztetjük egészségünket és környezetünket, ezen kívül pénztárcánkra is vigyázunk, hiszen helyes tüzelési módszerrel csökkenthető a szükséges tüzelőanyag mennyisége.
A hatékony égéshez elengedhetetlen megfelelő mennyiségű oxigén (levegő) biztosítása.
Létfontosságú a hatékony füstelvezetés, a kémény átjárhatóságának biztosítása, rendszeres karbantartása.
Korszerű, megfelelően karbantartott készülékek alkalmazásával biztosítható a legnagyobb hatásfok és biztonság.

A megfelelő tüzelőanyag
A „tiszta” és hatékony tüzelés záloga a helyes tüzelőanyag kiválasztása.
A szénnél nagyon fontos a minőség, hiszen egy jó minőségű brikett, koksz vagy darabos szén nemcsak kevésbé terheli a levegőt, mint a gyenge minőségű, magas kéntartalmú lignit, hanem jobb fűtőértékkel is rendelkezik, ezért gazdaságosabb.
Ha szén vagy fa között kell választanunk, a fát részesítsük előnyben!
Nagyon fontos, hogy odafigyeljünk tűzifa nedvességtartalmára. A száraz tűzifa hőértéke akár kétszer nagyobb is lehet a magas nedvességtartalmúhoz képest.
Legalább 18 hónapon keresztül szárított tűzifát vásároljunk, de a legjobb megoldás, ha magunk szárítjuk a fát.
Fűtéshez csak száraz keményfa használható gazdaságosan, ilyen a bükk, az akác, a gyertyán, a kőris, vagy a cser. A puhafák, gyümölcsfák önmagukban kevésbé alkalmasak fűtésre, mert gyorsan, nagy hőleadással égnek és ezzel megterhelik a tüzelőberendezést, illetve a kéményt.
Ha fabrikettet vásárolunk, fontos, hogy natúr fából, hozzáadott kötőanyag nélküli, vagy természetes kötőanyaggal, például enyvvel készült, legalább 5 kWh/kg (illetve 18 MJ/kg) fűtőértékkel rendelkező tüzelőanyagot válasszunk.
Ha fapellet mellett döntünk szintén figyeljünk a csomagoláson feltüntetett minőségi jellemzőket. Mivel a briketthez hasonlóan a pellet hőértéke is magas, mindenképpen győződjünk meg arról, hogy az otthonunk fűtésére szolgáló tüzelőberendezés bírni fogja-e az ilyen jellegű hőterhelést.

Földművelésügyi Minisztérium

A témáról bővebben olvashat a www.futsonokosan.kormany.hu oldalon.


tuzifa.hu

honlapkészítés: dupai