Megjelentek az Erzsébet Program pályázatai

Érdemes ellátogatni a www.erzsebetprogram.hu">www.erzsebetprogram.hu internetes oldalra, mert megjelentek az Erzsébet Program 2015. évi pályázati kiírásai.

A nyugdíjasok üdülésre és kedvezményes fürdőbelépőre pályázhatnak.

Meghirdették a pályázatokat a gyermekek részére is. Itt általános táborok, tematikus táborok és kirándulások kategóriái találhatók meg.

A nagycsaládosok külön pályázaton indulhatnak, csakúgy, mint a fogyatékossággal élők.

Az egyéb pályázatok között találjuk a postai, közlekedési és a köznevelési ágazatban dolgozók részére kiírt felhívásokat.

Az alábbiakban a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány sajtóközleményét idézzük:

Hatmilliárd forintból hirdetett pályázatokat a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány
2015. január 09.

Hét célcsoport számára 68 pályázatot hirdetett január 9-én a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány – ismertette Guller Zoltán, az Alapítvány kuratóriumának elnöke a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón, ahol Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere bejelentette, a duplájára, 6 milliárd forintra nő a rászorulók üdülési támogatása ebben az évben: a pénzből hárommilliárd forintot szánnak a nyugdíjasok, nagycsaládosok, fogyatékosok pihenésére, és ugyancsak hárommilliárd forintot a gyermekek táboroztatására.

Kurucz Éva kormányszóvivő hangsúlyozta: a kormány kiemelt figyelmet fordít a szociálisan rászorulókra, a gyermekek ingyenes étkeztetése, az ételcsomag-program, az ingyenes tankönyvek és a szociális tűzifa-program mellett a felelős gondoskodás jegyében a szociális üdültetési rendszert is tovább működteti ebben az évben is.

Balog Zoltán az Erzsébet-programról szólva elmondta, annak két alappillére van: az egyik a szociális üdültetési program, a másik a táboroztatás, amely a gyermekek tartalmas pihenését biztosítja, köztük határon túli magyar gyerekekét is. Az Erzsébet-program létrehozásáért és a nagycsaládosok érdekében végzett kormányzati munkáért Magyarország kormánya megkapta az Európai Nagycsaládosok Szövetségének (ELFAC) díját – hangsúlyozta a miniszter.

Guller Zoltán, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány Kuratóriumának elnöke a tájékoztatón visszatekintett az Erzsébet-program első három évére: – Míg 2012-ben 17 ezer, tavaly már 34 ezer nyugdíjas vett részt a pályázatainkon. Nemcsak a nyugdíjasok, hanem a nagycsaládosok száma is megkétszereződött, míg a gyermekek száma megnégyszereződött, a fogyatékossággal élők közül pedig közel 35 ezren kaptak lehetőséget a kikapcsolódásra. A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány a nemzetközi és a hazai szociálturisztika zászlóshajójának számít, a megszervezett üdülések, valamint az üdüléshez jutottak számát illetően, hiszen több mint 400 ezer ember, közülük több mint 200 ezer gyermek vett részt az Erzsébet-programban – hangsúlyozta.

Az elnök ezután elmondta, idén 7 célcsoport számára 68 pályázatot írtak ki, amelyek már elérhetők a www.erzsebetprogram.hu">www.erzsebetprogram.hu oldalon. Hozzátette: a pályázatok beadása lépcsőzetesen történik, hogy kellő idő álljon mindenki rendelkezésére. Először a nyugdíjasok számára biztosított üdülési- és fürdőpályázat nyílt meg, az érintetteknek 30 nap áll rendelkezésére a pályázatok beadására. De az Alapítvány a nagycsaládosok, fogyatékossággal élők, közlekedési, postai, köznevelési dolgozók számára is írt ki pályázatokat. – A táboroztatás pedig kiemelt jelentőséggel bír a jövőben is, így a mai nappal a gyermekeknek kiírt idei pályázatok is elérhetőek honlapunkon. A több mint 60 általános és tematikus táborra, a tavaszi és őszi kirándulásra, valamint az egyéb, gyermekeknek szóló kiírásokra január 19. és július 1-je között nyújthatók be a pályázatok. A gyerekek 1000-2000 forint önerő mellett vehetnek részt a hatnapos, teljes ellátást és egész napos programokat biztosító táborokban – sorolta.

A gyermekeknek szóló programok között külön szeretnék szólni a két évvel ezelőtt útjára indított Napközi Erzsébet-táborokról, amelyek keretében a szünidő ideje alatt az iskolákban szervezünk programokat a gyerekeknek, napi négyszeri étkezés biztosítása mellett. Az egyhetes program önköltsége 500 forint gyermekenként. Az első évben kísérleti jelleggel 500 gyermek vett részt a programban, tavaly már 3 ezer, idén pedig már 15 ezer gyermek számára kívánjuk ezt a lehetőséget biztosítani – emelte ki végül Guller Zoltán.

A Kormány által támogatott Erzsébet-program a társadalmi és élethelyzetük révén rászoruló kedvezményezettek köréből továbbra is kiemelten támogatja a gyermekeket, a nagycsaládosokat, a fogyatékossággal élőket, valamint a nyugdíjasokat.


honlapkészítés: dupai