Pro Cultura Minoritatum Hungarie díjban részesült Aszódi Csaba András, az Ecseri Szlovák Önkormányzat elnöke

A Nemzeti Művelődési Intézet jogelődje 2005-ben alapította a Pro Cultura Minoritatum Hungarie (a magyarországi kisebbségek kultúrájáért) díjat.
A díjat olyan, Magyarországon élő nemzetiséghez tartozó személyek és szervezetek kaphatják, akik kiemelkedő tevékenységet végeznek a magyarországi kisebbségek kulturális örökségének megtartásáért, fejlesztésért, és tevékenységükkel hozzájárulnak a Kárpát-medence népeinek együttéléséhez. Az elismerést évről évre a kisebbségek napja alkalmából rendezett Nemzetiségi Gálán adják át. A díj jubileuma alkalmából a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatója idén tíz díjat adományozott.
A díj jelképe a Gingko biloba fa levele, amely az összetartozást jelképezi.

A Nemzeti Művelődési Intézet Igazgatója a Hagyományok Házában tartott – jubileumi – X. Nemzetiségi Gálán adta át a Pro Cultura Minoritatum Hungarie díjakat.

A kitüntetettek között volt Aszódi Csaba András, az Ecseri Szlovák Önkormányzat elnöke.
A december 7-i eseményen megjelent többek között Dr. Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke.
Ecserről az ünnepeltet elkísérte Gál Zsolt polgármester, Barta Zoltán jegyző, a családtagok, a Hagyományőrző kör tagjai.

A megjelenteket dr. Deák Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkára köszöntette, a rendezvényt Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága Közművelődési Főosztályának vezetője nyitotta meg. A díjalapító intézmény nevében Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatója beszélt a díj szellemiségéről. Mint mondta: „a Nemzeti Művelődési Intézet egyik missziója, hogy segítséget nyújtson az aktív közösségeknek saját örökségük, értékeik és gyökereik felkutatásában, gondozásában és megőrzésében. Erre nyújt kiváló alkalmat a nemzetiségek kultúrkincseiből válogató Nemzetiségi Gála, melynek keretében – a Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjjal – évről-évre formálisan is kifejezésre juttathatjuk tiszteletünket mindaz iránt, amit hagyományaik képviselnek.”

2014-ben Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjban részesült:
- a „Kariatidák” Görög – Magyar Nők Kulturális Egyesület,
- a Mohácsi Sokácok Olvasóköre,
- Dr. Sutarski Konrád Bogumił költő és műfordító, kisebbségi politikus, a magyarországi Országos Lengyel Kisebbségi Önkormányzat háromszor megválasztott elnöke,
- a geresdlaki babavarró kör,
- a paksi Roger Schilling Blasskapelle, hagyományos sváb zenekar,
- a Fláre Beás együttes,
- Szabó Péter, 81 esztendős eleki születésű táncos, hagyományőrző,
- Aszódi Csaba András Ecseren született, szlovák hagyományőrző,
- Szukics Marianna népművelő, irodalom-, valamint szlovén nyelv és irodalom szakos általános iskolai tanár
- a „Rondó” nemzetiségi magazin műsora.

A Nemzetiségi Gála tíz éve változatlan felvállalt missziója a nemzetiségek kultúrájának, amatőr művészeti tevékenységeinek, teljesítményeinek, az együtt élő népek kultúrájának minél szélesebb körben való terjesztése, megszerettetése, valamint a hagyományápolására való ösztönzés. A Nemzetiségi Gálán nemzetiségi művészeti csoportok produkciói a velünk élő kultúrák lenyűgöző világát varázsolta a színpadra, majd a program zárásaként nemzetiségi konyhák jellegzetes fogásait kóstolhatták meg az érdeklődők a nemzetiségi ételek bemutatóján.

Aszódi Csaba Andrást a magyarországi szlovák kisebbség érdekében végzett sokoldalú tevékenységéért részesítették a rangos elismerésben. A díj indokolásában szerepel, hogy megalakította a Zöld koszorú Hagyományőrző kört, A hagyományok, szakrális és mindennapi használati tárgyak megóvása érdekében felépült a Tájház. Jelentős szerepet vállalt a Pest megyei szlovákság összefogásában. A régió szlovák központjának vezetője, a Pest megyei Szlovák Önkormányzat elnöke, és elnökhelyettesként dolgozott egy cikluson keresztül az Országos Szlovák Önkormányzatban.

Gratulálunk a díjazottnak!honlapkészítés: dupai