Pest megyei önkéntes tűzoltók tréningeztek a repülőtéren

Huszonöten próbálták ki október nyolcadikán, milyen egészen közelről érezni a tűz forróságát és milyen az, amikor a füsttel elárasztott útvesztőben kell boldogulni.
Pécel, Isaszeg és Gyömrő önkéntes tűzoltói, valamint a mostanában alakuló ecseri egyesület leendő tagjai közül néhányan, összesen huszonöten látogattak ki a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Repülőtéri Hivatásos Tűzoltóságára, hogy avatott vezetők iránymutatása mellett szerezzenek tapasztalatokat. A vendégeket Jambrik Rudolf tű. ezredes, a Dél-Pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője köszöntötte. Mint fogalmazott, az önkéntes tűzoltókkal szemben a társadalom majdnem ugyanolyan elvárásokat támaszt, mint a hivatásosokkal szemben, az egyesületek tagjai azonban szabadidejükben, ellentételezés nélkül segítenek a bajba jutottakon – nem véletlen, hogy az önkéntes mozgalmat a világon mindenhol kiemelt megbecsülés övezi.

A vezetői köszöntő után az önkéntesek átestek az ilyenkor szokásos munkavédelmi felkészítésen, felhívták a figyelmüket arra, mi a teendő, ha éles riasztás fut be a gyakorlat közben, akinek nem volt, kapott megfelelő védőruhát, ezután pedig kezdetét vette a tréning.

A két csoportra osztott egyesületi tagok egyik fele Nagy Balázs tű. százados, repülőtéri tűzoltóparancsnok irányítása és a szolgálatban lévő tűzoltók felügyelete mellett a tűzszimulációs konténert próbálta ki. Itt mindenkinek lehetősége volt megtapasztalni a tűz forróságát, azt, milyen érzés percekig bent lenni az egyre melegedő füstben – mindezt természetesen légzőkészülékben. Ez a helyszín adott alkalmat arra is, hogy aki még sosem kezelt nyomás alatt lévő sugárcsövet, azt is megtehesse. A konténer biztosítását szolgáló alapvezetéket, táplálást és az összes sugarat egyébként az önkéntes tűzoltók szerelték meg, szintén a gyakorlat részeként.

Ez idő alatt a látogatók másik fele Hegedűs László tű. százados, szolgálatparancsnok irányításával a repülőtéri pszichológiai pályát teljesítette. Ahogy az előírásos, párosával vágtak neki a füsttel elárasztott minilabirintusnak. Útjukat csapóajtók, szinteltolás, zsákutca nehezítette, át kellett haladniuk egy olyan, több mint két méter hosszú csövön, amelyben csak hason fekve férnek el – ilyenkor az elöl lévőt a hátsó tolja át, majd a már átkelt bajtárs húzza át a mögötte érkezőt. A pálya jól demonstrálja azt a helyzetet, amikor a tűzoltóknak ismeretlen körülmények között, olykor csak az orrukig látva kell megtalálniuk a megfelelő utat.

A két csoport természetesen egy idő után helyet cserélt, így mindenki mindkét helyszín kihívásait megtapasztalhatta.

Forrás: pest.katasztrofavedelem.hu
Fotók: Jóri András BM OKF

honlapkészítés: dupai