A kéknyelv betegségről - a Járási Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatal tájékoztatása

2014. október 13-án és 14-én a NÉBIH Állategészségügyi és Diagnosztikai Igazgatóságának (ÁDI) pozitív eredményű virológiai vizsgálatai alapján - két Csongrád megyei kislétszámú szarvasmarha állományában megállapításra került a kéknyelv (bluetongue) betegség. Az első kitörés óta újabb megbetegedéseket regisztráltak.

Ennek, a kérődző állatokat érintő bejelentési kötelezettség alá tartozó fertőző betegségnek a megjelenése rendeletekben előírt, szigorú intézkedéseket von maga után. Egyik ilyen intézkedés a NÉBIH hatáskörébe tartozó megfigyelési- és védő körzet kijelölés. Ezen körzetek határa a járvány terjedésével összefüggésben folyamatosan változik.

A 2014. november 6-i állás szerint a Vecsési, a Monori, és a Nagykátai Járás minden települése már a védő körzetbe esik. A kérődző állatmozgásokkal kapcsolatosan (vágóhídra szállítás, vagy továbbtartás) szigorítások léptek életbe.

A betegséggel kapcsolatos szigorú intézkedési sorozat részeként több megyében állatvásárok rendezését, tartását csak úgy engedélyezik, hogy a páros ujjú patásokat (szarvasmarha, juh, kecske, stb.) bevitelét megtiltják.

A NÉBIH honlapján az "Aktualitások" résznél lehet olvasni a betegségről, annak jelenlegi előfordulásáról.


honlapkészítés: dupai