Méltóképpen emlékezett meg Ecser Nemzeti Ünnepünkről

Az ünnep előestéjén a Rábai Miklós Művelődési Házban tartotta meg Ecser Nagyközség Önkormányzata az október 23-i forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett ünnepségét.

A termet zsúfolásig megtöltő gyermekeket és lakosokat Dévényi Gáborné, a Művelődési Ház igazgatója köszöntötte. A Laky Ilonka Általános Iskola énekkara vezetésével énekelte el a közönség a Himnuszt.

Gál Zsolt polgármester úr emlékezett meg beszédében az 1956-os forradalomról. Hangsúlyozta, hogy a magyarságnak szüksége van '56-ra. A demokráciát nem az intézmények, a bonyolult elvek jelentik és szavatolják, hanem az egymásért is felelősséget érző, öntudatos polgárok

A Laky Ilonka Általános Iskola 5. osztálya színvonalas műsort mutatott be. A műsor rendezője Komáromi Lászlóné volt.

Az ünnepség a Szózat elénekelésével ért véget.


Gál Zsolt polgármester úr ünnepi beszéde:

Tisztelt Emlékezők! Tisztelt Ünneplő Hallgatóság! Kedves Gyerekek!

Az 1956-os forradalom mára igazi történelmi eseménnyé vált a magyar múlt lapjain. Az ifjúság csak a történelemkönyvekben, ismeretterjesztő műsorokban, visszaemlékezők szavaiban találkozhat 1956-tal. Ez részben jól is van így, hiszen 58 évvel ezelőtti eseményekről beszélünk, a forradalom résztvevői és szemtanúi közül egyre kevesebben vannak közöttünk. De ennek ellenére október 23-a több mint egy piros betűs ünnep a naptárban, vagy egy munkaszüneti nap.

Minden népnek szüksége van történelemre, hiszen a régmúlt eseményei teremtenek kapcsolatot a nemzedékek között, ezek táplálják a nemzettudatot, a hagyományokat. Ezek segítenek ebben a globalizálódó világban megőrizni egy-egy nép önálló arculatát.

Minden népnek szüksége van jelképekre. A magyar ünnepek, jelképek zömmel tragikusak. Egy-egy vesztes csatához, elbukott szabadságharchoz, vértanúkhoz kötődnek, de a fájdalmunkat legyőzi a büszkeségünk, hiszen elődeink hősiessége mindannyiunkat lelkesít.
Lelkesít bennünket az a tudat, hogy a mögöttünk hagyott XX. században az egész emberiség felfigyelt az 1956-os magyar történésekre, hallatlan rokonszenvvel kísérte egyenlőtlen harcunkat az elnyomó Szovjetunióval. A magyar forradalom leleplezte a kommunista diktatúrák embertelenségét, bebizonyította, hogy a vasfüggönyön innen is él az emberekben a szabadságvágy és a demokrácia eszméje.

Tisztelt Ünneplők!

A magyarságnak szüksége van ötvenhatra. A forradalom két hete alatt népünk megízlelhette a szabadság, az együvé tartozás boldogító érzését. A szabadságharc elbukott ugyan, de az ország megváltozott, már nem volt, nem lehetett ugyanaz, mint előtte. Az ország vezetése engedményekre kényszerült, de szerencsére ezek az engedmények sem menthették meg a bukástól. Három évtized agymosása sem volt elegendő ahhoz, hogy ötvenhat emléke elhomályosuljon, és a rendszerváltás nyomán megvalósultak a forradalom céljai: létrejött egy független, szabad és demokratikus Magyarország.

Szükségünk van az emlékezésre. Soha ne feledjük, hogy a demokráciát nem az intézmények, a bonyolult elvek jelentik és szavatolják, hanem az egymásért is felelősséget érző, öntudatos polgárok. Ha ilyenekké válunk, akkor elmondhatjuk, hogy az ötvenhatosok áldozata nem volt hiábavaló, méltó örököseik vagyunk, és az ő forradalmuk a miénk is.

Köszönöm, hogy meghallgattak.Gál Zsolt polgármester beszédét tartja


Arany Zsolt iskolaigazgató és Barta Zoltán jegyző

honlapkészítés: dupai