Megtartotta alakuló ülését az Ecseri Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat

Megtartotta alakuló ülését az Ecseri Szlovák Önkormányzat október 18-án, szombaton. Az eseményre reggel nyolc órára érkeztek meg a testület újraválasztott tagjai: Sosovicza Jánosné, Kurunczi Lajosné, Aszódi Csaba András és Kele Jenő. A himnusz, majd Barta Zoltán jegyző köszöntője után Seregélyné Szentesi Tünde, a Helyi Választási Bizottság elnöke ismertette a választás végeredményét. A tagok esküt tettek, majd ai Helyi Választási Bizottság elnöke átnyújtotta a megválasztott képviselőknek a megbízóleveleket. Az új testület ismét elnökévé választotta Aszódi Csaba Andrást, helyettesévé pedig Sosovicza Jánosnét. A grémium első döntései között határozott arról, hogy a tagok a jövőben is tiszteletdíj nélkül végzik munkájukat.

Az ünnepi ülés munkaüléssé is alakult, hiszen azonnal a rendezvényszervezésbe kezdtek. Az év végéig szinte nem lesz olyan hétvége, amikorra nem terveznek valamilyen eseményt.
Döntöttek arról, hogy november 2-án vasárnap a katolikus egyházzal közösen tartják Mindenszentek alkalmából rendezendő megemlékezésüket a temetői keresztnél. A fúvószenés körmenet a fél 10-es mise után indul a templomtól. A temetői megemlékezés során kerül megáldásra elődeink tavaly állított sírköve és a II. világháborúban Ecseren elesett katonák új síremléke is. Megemlékezésükre szeretettel hívják és várják a falu lakosságát.

Határoztak arról, hogy november 8-án szombaton a Rábai Miklós Művelődési Házzal közösen rendezik meg a hagyományos ‘Tök jó napot’. A tökfaragó versenyre és a kompozíciók készítésére várják minden érdeklődő jelentkezését. Részletes tájékoztatást a Cserfa újságból és a művelődési háztól kaphatnak az érdeklődők.

Egyetértettek a tagok a Töpörtyűs délután megrendezésében. November 15-én szombaton délután 14 órától a Tájház udvarán megrendezendő
Töpörtyűs délutánnal szeretnénk megköszönni a falu lakosságának, hogy támogatták az Ecseri Szlovák Önkormányzatot. Kulturális program után frissen sült töpörtyűvel, forralt borral, teával és természetesen hagyományos népzenével várják a családokat.

Döntött az új önkormányzat képviselő-testülete arról is, hogy másnap, november 16-án Panenka Mária szobornál emlékeznek arra, hogy 70 évvel ezelőtt a háború során lerombolták a falu határában álló szobrot, melyet egy évtizeddel ezelőtt állíttatott újra az Ecseri Szlovák Önkormányzat. A megemlékezésünk közvetlenül a fél 10-es mise után kezdődik. A templomtól körmenettel mennek az Attila utcai szoborig. Szeretettel várják az érdeklődőket.


Esküt tesznek a szlovák képviselők

Az Ecseri Szlovák Önkormányzat tagjai a Községháza előtt: balról jobbra: Kele Jenő, Kurunczi Lajosné, Sosovicza Jánosné, Aszódi Csaba András

Ülésezik a szlovák önkormányzat képviselő-testülete

honlapkészítés: dupai