Idősek teadélutánja - telt ház és nagy sikerű műsor a Művelődési Házban

Az Idősek Világnapja alkalmából - mint minden évben - az idén is meghívta Ecser Önkormányzata a település szépkorú lakóit a Művelődési Házba. Nagyon sokan elfogadták a meghívást, teljesen megtelt a Kultúrház nagyterme. A vendégeket Gál Zsolt polgármester úr köszöntötte. Beszéde után Szendy Szilvi és Peller Károly, a Fővárosi Operettszínház művészei szórakoztatták a publikumot. Műsoruk nagy sikert aratott, a közönség csodálta gyönyörű hangjukat.

Az alábbiakban közöljük a polgármester úr beszédét:

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Kedves Ünnepeltek, Kedves Vendégeink!

Szeretettel köszöntöm önöket az Idősek Világnapja alkalmából. A mai ünnep, amelyen most összegyűltünk, 23 éve létezik, ugyanis az ENSZ 1991-ben nyilvánította október 1-jét az idősek világnapjává. Úgy gondolom azért, mert a mai világ és a mai életmód igényli az ilyen és az ehhez hasonló alkalmakat. Hiszen állandóan rohanunk, intéznivalók, kötelességek garmadája zúdul ránk, és hajlamosak vagyunk megfeledkezni a hozzánk közel álló emberekről. Nyilván ezért lett Anyák Napja, Nőnap, Gyereknap és az Idősek Világnapja is.
Régen nem így volt. Az időseket nem ünnepelték, viszont együtt éltek velük. Ma nem ez a helyzet, sajnos nagyon ritka a többgenerációs nagycsalád. Fizikailag távol vagyunk egymástól, nagy az eltávolodás, az elszakadás veszélye. Több gondot kell fordítanunk arra, hogy legyen időnk egymással találkozni, beszélgetni. Ilyen alkalom ez a mai nap.
Mi, fiatalabbak, mit köszönünk meg ilyenkor az idősebbeknek? Mindenekelőtt a szülői létüket, azt, hogy életet adtak nekünk, felneveltek bennünket, tanítottak és taníttattak bennünket, hogy életükkel példát mutattak nekünk. Megköszönjük az idősebbeknek azt is, hogy megteremtették azt a világot, amiben most élünk. Azt a világot, amely bizonyos tekintetben jobb, színesebb, könnyebb, kényelmesebb, gazdagabb, mint az önöké volt. Köszönjük az önzetlenséget, az áldozatot.
Idősnek lenni, nyilván nem könnyű dolog. De én ismerem önöket, tudom, hogy nem ezen keseregnek, hanem tevékenyen, jókedvűen, fiatalosan élik mindennapjaikat az élet örömeire koncentrálva.
Kedves Ünnepeltek!
Sütő András örökérvényű gondolatát szeretném idézni: „Önmagát becsüli meg minden nemzedék azáltal, hogy tudomásul veszi: a világ nem vele kezdődött.”
Keserves a sorsa annak a nemzedéknek, amely mindent elölről akar kezdeni, nem törődik az elődök emlékeivel, el akar szakadni gyökereitől. A mi világunk Önökkel kezdődött, és ránk is ez a sors vár, mi egy újabb nemzedék jövőjét alapozzuk meg a jelenben. Ehhez a munkához kell erőt, bátorságot és hitet meríteni az idősebbek példájából.
Önök mindannyian megérdemlik, hogy ne csupán az idősek napján, hanem minden nap, családi körben, az intézményekben, a hivatalokban megkapják azt a törődést és odafigyelést, ami jár az időseknek.
Szívből remélem, hogy megtalálják nagyközségünkben azokat a lehetőségeket, amelyek boldoggá teszik életüket!
Isten éltesse még sokáig Önöket! Szép délutánt kívánok!


Gál Zsolt polgármester


Szendy Szilvi, Danka Balázs és Peller Károly

honlapkészítés: dupai