Szlovákiában képviselte hazánkat a Zöld koszorú Néptáncegyüttes

11 év után idén ismét a szlovákiai Gyetván (Detva) szerepelt az Ecseri Lakodalmas. 2003-ban mutattuk be először lakodalmasunkat a gyetvai nagyközönségnek és idén erre ismételten lehetőségünk nyílott, habár egy különleges formációban.
A színpadon 240 táncos összehangolt munkájának eredményeként láthatott a közönség egy teljes lakodalmat. Volt a koreográfiában párválasztás, a lakodalom kihirdetése, búcsúztatás, menyasszonykikérés, templomi esketés, mulatság és még kontyolás is.

A különböző nemzetek különféle szerepeket kaptak, csoportunk a menyasszony kikérésében, a templomi szertartásban lépett színpadra, illetve nem hiányzott az ecseriek „marsos vonulós” tánca sem. A kontyolás során egyszerre 10 menyasszonyt kontytoltak a színpadon, így az ecseri menyasszonyt is átöltöztettünk menyecske viseletbe és „bujdošt” tettünk a fejére.

Hogy a koreográfia kialakuljon és összeálljon, vagyis, hogy a szerbek, horvátok, lengyelek, románok, franciák, csehek és a magyarok egyszerre mozogjanak a színpadon, kétnapi próbára volt szükség. Az ecseri nyugdíjasok, gyerekek és felnőttek mind a próbákon, mind a fellépésen helytálltak és természetesen a munka mellől a jókedv sem hiányozhatott. A csoport ismételten élményekkel gazdagon térhetett haza Gyetváról.

Lukics Gábor
a Néptánccsoport vezetője

honlapkészítés: dupai