Közbiztonsági program indul Magyarország valamennyi településén

A Magyarország lakosságának szubjektív biztonságérzetét javító közbiztonsági program végrehajtásának finanszírozására a kormány 2 milliárd 287 millió forint azonnali átcsoportosítását rendelte el – jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter 2014. július 14-én a Rendőrségi Igazgatási Központban tartott sajtótájékoztatóján.

A belügyminiszter emlékeztetett rá, hogy a folyamatos rendőri jelenlétet biztosító mintaprogramot 2013. szeptember 25-én az ország öt északkeleti megyéjében (Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg) vezették be, a program 2014 első felében is folytatódott. Annak eredményei, a lakosság és az önkormányzatok pozitív visszajelzései alapján került sor a mintaprogram kiterjesztésére. A kormány döntése alapján a kiterjesztett mintaprogram finanszírozása 2014. december 31-ig biztosított.

Papp Károly r. altábornagy, országos rendőrfőkapitány jelezte: az elmúlt években a rendőrségen intézkedési kultúraváltás kezdődött, a hangsúly áthelyeződött a párbeszédre. A mintaprogram eredményei közül kiemelte, hogy a mintaprogrammal érintett öt megyében a program kezdete és 2014. május között 15,1 százalékkal kevesebb bűncselekményt regisztráltak, mint korábban, a lopások és betöréses lopások miatt elrendelt nyomozások száma 19,5 százalékkal, a gépkocsi lopások száma 27,7 százalékkal esett vissza, 37 százalékkal viszont növekedett a közúti járművet ittasan vezetőkkel szemben indított eljárások száma. Bűncselekmény elkövetésével összefüggésben 10 795 főt, körözés miatt 1 929 főt fogtak el és állítottak elő.

Az országos rendőrfőkapitány közölte: a program július 1-jével elindult Magyarország valamennyi településén. A helyi rendőri szervek és a körzeti megbízottak munkáját a területi rendőri szervek közterületi szolgálatot ellátó állománya és a Készenléti Rendőrség bevetési állománya segíti, a munkába bevonják a polgárőröket is. A járőrök útvonalát a helyi sajátosságokra figyelemmel alakítják ki, és folyamatosan igazítják a változásokhoz. Jelezte: a feladat miatt keletkező túlszolgálatot pénzben váltják meg, a 2 milliárd 287 millió forint többlet költségvetési forrás 70 százaléka személyi, 30 százaléka dologi költségek finanszírozására szolgál.honlapkészítés: dupai