Rock koncertekkel kezdődött el pénteken az ecseri majális

Az Ismerős Arcok zenekar tegnap esti nagysikerű ecseri koncertjén sok ismerős arc bukkant föl a közönség soraiban is. Ott volt – mások mellett – Pesty László, a Pesty Fekete Doboz főszerkesztője. Vele beszélgettünk az előadás után.
– Hogy került Ecserre?
– Az Ismerős Arcoknak nagyon régi rajongója vagyok, a zenekar vezetője, Nyerges Attila – mondhatom – a barátom. Egy Trianon gyászévfordulóra rendezett motoros találkozón ismerkedtünk meg sok évvel ezelőtt. Azóta rajongok a zenéjükért és az hozzájuk írt szövegekért.
– Miért lehet az Ismerős Arcok zenekart szeretni?
– Miért lehet egy nőt szeretni? Nincsenek racionális magyarázatok. Valami, valaki vagy szívhez szól, s akkor beleszeret az ember vagy nem. Nekem a zenekar a szívemhez szól, így váltam a rajongójukká.
– Az együttes tizenöt éves munkásságával jelentősen hozzájárult a nemzeti identitás erősítéséhez. Fontos ez?
– Hogyne lenne fontos. Nemcsak a magyar identitás fontos, hanem a katalán, az ír, a baszk, a székely identitás éppen annyira alapvető. Főleg azon népek nemzeti identitása érdemel külön figyelmet, amelyek kisebbségi létben kénytelenek sínylődni, ilyen keretek között kénytelenek megküzdeni a jogaikért.
– A magyar identitásnak azért van számunkra különös jelentősége, mert az elmúlt évtizedekben szisztematikusan igyekeztek háttérbe szorítani, erősödését akadályozni.
– Sok kisebbség él a világon, amelyek szenvedtek az elmúlt századokban. Közöttük – Trianon révén – a magyarság a legnagyobb vesztesek között van. Nem szabad megfeledkeznünk sérelmeinkről, mint ahogy az sem jó, ha csak ezek vezérlik gondolatainkat, tetteinket. Úgy látom, hogy a Magyar Nemzet jelenleg felszálló ágban van. Ezt a tendenciát kellene megtartani. A legfontosabb az lenne – nekem is, mint félig székely származásúnak –, hogy a következő években kivívjuk a székely autonómiát.
– Ha napjainkban egy önkormányzat meghívja rendezvényére az Ismerős Arcok zenekart, az jelent politikai értékválasztást?
– Nem feltétlenül politikai, inkább erkölcsi értékválasztást jelent. Azt jelenti, hogy a nemzeti értékek mellett teszi le a voksot. Szeretné Magyarország fejlődését, tesz a magyar nyelv, a magyar kultúra megmaradásáért, s amivel kezdtük, a magyar identitás erősítésért.
– Járt egyébként már Ecseren?
– Még nem.
– Jól érezte magát?
– Nagyon jól éreztem magam, köszönöm!

(Dr. Horváth K. József)

Forrás: www.tizenhetedik.hu


Nagy sikerrel lépett föl az Ismerős Arcok a tegnapi ecseri Majálison. A rossz idő ellen hatalmas sátor védte a zenekart és a közönséget a sportpályán megtartott rendezvény első napján.

Nyerges Attila zenekarával ezúttal is emlékezeteset alkotott

Gál Zsolt, Ecser polgármestere és Pesty László a koncert után

A mai sztárvendég az RLB. A koncert fél nyolckor kezdődik, a belépés ingyenes. Érdemes kilátogatni a szomszédos településre Rákosmentéről is.

honlapkészítés: dupai