Nagypénteki mosdás a Szerelem patakban

Az Ecser főutcáján csordogáló Szerelem patak vize a hagyomány szerint nagypénteken mágikus erővel rendelkezik. A tiszta víz a keresztény hit tanítása alapján az élet, a lelki megtisztulás és a termékenység szimbóluma. Ebből fakadóan tulajdonítottak elődeink varázslatos erőt a falun keresztül folyó nagypénteki víznek. A néphit úgy tartotta, hogy aki ezen a napon megmosdik a patakban, az egészséges, fiatal és szép marad a következő esztendőben. Ezért minden évben kimentek a patakhoz mosakodni, hogy annak varázslatos erejében részesülhessenek.

A Zöld koszorú Hagyományőrző Kör 2012-ben szervezte meg először e hagyomány felújítását. Tavaly még a hideg havas idő sem szegte kedvét a résztvevőknek. Most április 18-án viszont szép napos idő várta a mosakodni vágyókat, nem csoda, hogy még többen jöttek el.

S nemcsak Ecserről. Itt voltak barátaink Rákoskeresztúrról, Nagytarcsáról, Kistarcsáról, Csömörről gyönyörű népviseletükben. Természetesen a Zöld koszorú Hagyományőrző Kör tagjai is népviseletben jelentek meg. Vidám hangulatban merítették a kezüket a szépen kitisztított patakmederben folyó vízbe.

Eljött rendezvényünkre Király Katalin a Szlovák Közművelődési Központ vezetője, aki elismerően szólt az ecseri hagyományőrzésről.

A vendégek a mosdás után a Tájházba látogattak, ahol ecseri kaláccsal várták őket, és beszélgetve múlathatták az időt.

Délelőtt az ecseri óvodások ismerkedtek meg ezzel a hagyománnyal. Ők is lelkesen merítették kezüket a patak vizébe, bár ők még igazán fiatalok és szépek.


Gyülekeznek a résztvevők a Széchenyi utcábanZöld ágakkal és tojásokkal díszítették fel a hidat


Gál Zsolt polgármester a mosdást figyeli


Aszódi Csaba András a Hagyományőrző Kör elnöke a régi idők szokásáról beszélt

honlapkészítés: dupai