"Százlábú híd" átépítés: változások a Keleti pályaudvar közlekedésében

A Keleti pályaudvar bevezető szakasza felett átívelő, Kerepesi úti híd felújítása a Budapesti Közlekedési Központ irányításával márciusban megkezdődött. Az előkészítési munkák kezdetben a vasúti közlekedés kisebb zavarása mellett folynak. Azonban a „Százlábú híd” átépítése – első ütemben – április 13. és május 27. közötti időszakban már érinti a Keleti pályaudvar vasútvonalainak menetrendjét. A személyszállító vasúttársaság az utasai szíves türelmét és megértését kéri.

A hat héten át tartó időszakban a Keleti pályaudvar tehermentesítése miatt változik számos vonat menetrendje, kiindulási és célállomása a Budapest–Győr–Hegyeshalom, a Budapest–Székesfehérvár, a Budapest–Pusztaszabolcs–Pécs, a Budapest–Hatvan, Budapest–Újszász–Szolnok, Budapest–Kunszentmiklós-Tass–Kelebia vasútvonalakon:

- a Budapest–Győr–Szombathely (Zalaegerszeg)/Sopron, illetve Hegyeshalom viszonylatban közlekedő gyorsvonatok a Keleti pályaudvar helyett a Déli pályaudvarra érkeznek és onnan indulnak. A Déli pályaudvarról 13:50-kor, 14:50-kor, 15:50-kor, 17:50-kor Tatabányára, illetve 16:50-kor Komáromba induló vonatok Kelenföldről indulnak, valamint a Komáromból 6:40-kor induló és a Tatabányáról 15:11-kor induló vonat korábban, 14:59-kor fog indulni, illetve a Déli pályaudvar helyett Kelenföldig közlekedik. Az Intercity és nemzetközi vonatok esetében nem lesz változás, továbbra is Budapest-Keleti pályaudvarra érkeznek és onnan indulnak.

- A Budapest–Székesfehérvár vonalon, a Déli pályaudvarról 8 óra után induló és érkező tárnoki elővárosi vonatok csak Kelenföldig járnak és onnan is indulnak.
A Budapest–Pusztaszabolcs vonalon, a Százhalombattáról 6:39-kor induló vonat a Déli pályaudvar helyett csak Kelenföldig közlekedik.

- A Budapest–Pusztaszabolcs–Pécs/Kaposvár–Zágráb vonal InterCity járatai és a bajai expressz vonatok, valamint a Rippl-Rónai nemzetközi vonat a Keleti pályaudvar helyett a Déli pályaudvarról indul, és oda érkezik.

- A Budapest–Hatvan vonal elővárosi vonatai módosított menetrend szerint közlekednek. A Gödöllő-Állami telepek megállóhelynél – a reggeli és esti időszak kivételével – csak a munkanapokon közlekedő Budapest–Gödöllő (–Budapest) viszonylatú vonatok állnak meg.

- A Budapest–Újszász–Szolnok vonalon közlekedő egyes reggeli, illetve az összes délutáni nagykátai elővárosi vonat a Keleti pályaudvar helyett, a ferencvárosi vasútállomás érintésével Kelenföldre érkezik, és onnan indul.

- A Budapest–Kelebia–Budapest viszonylatban közlekedő személyvonatok a Keleti pályaudvar helyett Kőbánya-Kispestre érkeznek és onnan fordulnak.

A kiindulási és célállomás változása mellett az utasoknak számolniuk kell azzal, hogy a vonatok összeállításában is várhatók változások, a korszerű motorvonatok és a hagyományos, elővárosi ingavonatok közlekedtetése számos esetben felcserélődhet.Százlábú vágányzári térkép

A vonatok közlekedésének jelentős módosítása azért vált szükségessé, mert a felújítás miatt folyamatosan egy-egy vágányon szünetel majd a vasúti forgalom és a teljes felsővezetéket is áramtalanítani kell a híd alatt. Ezek a korlátozások jelentősen leszűkítik a vonatok ki- és behaladását a főpályaudvaron. A tervek szerint május 28-ától szeptember közepéig a vasúti menetrendet nem kell korlátozni. Ebben az időszakban az elbontott híd alatti szakaszon ismét lesz a felsővezetékben áram és 20-40 km/h-ás sebességkorlátozások mellett közlekedhetnek a vonatok a pályaudvarra vezető minden vágányon.

A felújítás vágányzári menetrendjének elkészítésekor alapelv volt a hivatásforgalmi célú (munkába, iskolába) utazás minél kisebb mérvű változtatása. Továbbá a menetrendtervezésnél a M4-es metró elindulásával is számolt a vasúttársaság. A fővárosi agglomerációs térség lakosságának jelentős része ugyanis napi bejáró, ez nagy terhelést ró az elővárosi közúti és kötöttpályás közlekedési hálózatra. A fenntartható mobilitás érdekében, a nagy szállítóképességű kötöttpályás rendszerek képzik az elővárosi közlekedés gerinchálózatát, a környezetszennyező egyéni, közúti közlekedéssel szemben.

A MÁV Zrt. és a MÁV-START Zrt. számára kiemelten fontos, hogy utasai értesüljenek a változásokról, a vágányzári munkálatokról a vasúttársaság minden rendelkezésére álló eszköz segítségével tájékoztatja utasait. Az érintett vasútvonalak vágányzári menetrendjei a közlemény alján, vagy a vasúttársaság honlapjának vágányzári oldalán érhetőek el, az ELVIRA menetrendi keresőben is megtalálhatóak a változások, illetve a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálat is az utasok rendelkezésére áll a 06 40 49 49 49-es telefonszámon. Ezen kívül az állomások pénztáraiban is kérhetőek információk, a személyes ügyfélszolgálatokon, valamint az állomásokon elhelyezett hirdetmények is jelzik a módosításokat.

A hídfelújítás okozta menetrendi változások miatt az utasai elnézését kéri és a türelmüket köszöni a vasúttársaság!

Háttérinformáció a hídfelújításról a BKK honlapján érhető el.


MÁV Zrt. – Kommunikációs Igazgatóság


honlapkészítés: dupai