BABAMASSZÁZS ECSEREN

Babamasszázs Ecseren Baba- Mama Klub

Minden egy szép napsütéses és madárcsicsergős napon kezdődött, amikor az alig 3 hónapos pici lányom, akkor már aznap sokadjára üvöltött a tejadagjáért,megszólalt a telefonom. Rozika a védőnéni hívott fel azért, hogy elmondja, babamasszázst oktatna nekünk, kismamáknak, menjünk le, próbáljuk ki. Hangomban némi félelemmel, de áment mondtam a meghívásra, majd letettem a telefont és gondolkozni kezdtem. Atya ég! Eddig még vásárolni sem tudtunk lemenni a „kakasos” boltba anélkül, hogy az én angyalkám ne visította volna végig a vásárlást (ezt később megoldottuk...apa szaladt a sorok között a gyerekkel, anya meg dobálta a vásárolni való cuccokat a kosárba...a Rém Rendes Család is elbújhatott volna mellettünk).
Ezek ismeretében hogyan oldjam meg a lemenetelt?! Lelki szemeim előtt lejátszódott az a bizonyos reggel. 5:30-kor, óramű pontossággal kislányom felébred és azonnal éktelen sírásba kezd a reggeliért. Anya álmosan, saját lábaiban felbukva átbotorkál, a sötétben tapogatózva megkeresi a kalimpáló gyereket és abban a reményben, hogy talán az majd visszaalszik, átviszi a szülői ágyba (ami a gyermek megszületése előtt, a tervek szerint, a gyereknek tiltott zóna). Azonban a kisdednek esze ágában sincs aludni, ezért 5:45-kor apát is felébreszti, nehogy egyszer kipihenve érkezzen a munkahelyére. Játék az ágyban, majd apa 7-kor elindul. Egyedül maradtunk. Ahogy apa kitette a lábát az ajtón, az Ő tündéri kislánya, aki hangsúlyozom még csak 3 hónapos, egy igazi kis rosszcsonttá változik. Lassan indulni kell (kb. 2 óra múlva), ideje készülődni. Nagy nehézségek árán sikerül 1 óra alatt elkészülnöm, rám nem jellemző lassúsággal. Jön a gyermek. Peluscsere, ami most már egyre nehezebben megy az izgő- mozgó manó miatt.
Amit előző este kikészítettem ruha, nem jó, mert valami csoda folytán egy éjszaka alatt kinőtte. Kész! Már csak az overall és a sapka és indulhatunk. Kész! Mi ez a fura szag??? Na neee....leért a tejcsi. Sapka le, overall le, gatya le, body mosásba, mert koszos lett. Kezdődik elölről minden. Végre elkészülünk és kis késéssel, de elindulunk. :-)
Mire ezt végiggondoltam ,már el is fáradtam! De akkor jött a másik gondolat, hogy m ilyen jó lenne már kimozdulni egy kicsit, hiszen már 3 hónapja nem mentem sehova. Sőt nem is 3 hónapja, mert már előtte se mentem sehova csak gurultam, körülbelül 2 hónapig.
Győzött a 2. gondolat és jó volt! Fantasztikus volt mind a babáknak, mind nekünk, hiszen neki és nekünk is fontos, hogy még közelebb kerüljünk egymáshoz. Az anyaság egy életfogytiglan tartó tanulás erre most jöttünk rá.
Most jöhetnek a kérdések!
– Miért is jó a babáknak, ha „meggyúrjuk”?
A babamasszázs (taktilis inger) gyengéd, érintéses, érzelmekkel teli simogatás, amely még is (idegrendszeri inger) vagyis forditom a szakkifejezéseket, érzelem dúsabb, okosakk kiegyensúlyozotabb lesz általa a babánk..
– Miért is jó mindez?
Mert ki ne szeretne jó gyereke? Tudományos korábbi vizsgálatok is bizonyították, (hogy a fű nő, ha locsolják), hogy azokban a társadalmakban, melyekben a csecsemőket ölbe veszik, ringatják, masszírozzák, a felnőttek kevésbé erőszakosak, (oxitocin hormon szabadul frl a vérükben) és együttműködőbbek, együttérzőbbek, türelmesebbek, elfogadóbbak..
– Miért jó a babának?
Mert az első kommunikációs eszköz a bőr, amely a baba 4cm-es kora óta működik és a haldóklónál is legutoljára kapcsol ki. Minden információ a bőrén keresztül jut el hozzá és mert fejlődésének első nyelve. A bőr ingerlése pedig nélkülözhetetlen a megfelelő testi és szellemi fejlődéhez. Az érzi a baba közben, hogy szeretlek, elfogadlak, boldog vagyok veled, ez a teljesség a tökéletesség érzése, mint az anyaméhben.

Ez a tudományos magyarázat, de mit gondolok én minderről? Azt, hogy nincs felemelőbb érzés annál, amikor gyengéden simogatom a kis pöttömöt és látod, hogy élvezi, mosolyog és beszél hozzád! Ha baának jó a mamának is és egy körfolyamat indul el. Ez egy olyan időszak mindannyiunk életében, ami egyszer elmúlik és csak az emlékek maradnak meg, soha vissza nem hozható, de az, hogy milyen lesz a kettőnk kapcsolata, csak rajtunk múlik, de ez egy nagyon jó kiindulási lehetőség és segít a hétköznapok gondjaiból kilépni és a boldogságban együtt lebegni. Hiszen kell éreznie és tudnia azt, hogy bármi történjék vele, mi ott vagyunk és ha csak egy simogatás kell, egy puszi vagy egy jó szó, anya ott van. S mikor éreztethetnénk ezt vele, ha nem most, amikor még kicsi!?

Éppen ezért pár anyukával úgy döntöttünk, hogy minden hónapban összeülünk. Ha kismama vagy és szeretnél csatlakozni hozzánk, szívesen látunk! Minden hónapban újabb és újabb témákkal foglalkozunk, igény szerint előadókkal, vagy csak egymással tapasztalatcserére..
Jelentkezni lehet Ács Rozália védőnéninél vagy csak egyszerűen gyertek el a csöppséggel minden hónap első hétfőjén a művelődési házba. Kezdés 9 óra 30.

Szeretném megjegyezni utóiratként, hogy a fenti leírás az elindulásról csak a képzelet szüleménye, ha valaki magára ismer benne, az csakis a véletlen műve! :-)

Szerettel Vahalcsik Zita édesanya , aki tolmácsolta minden résztvevő gondolatát.

Érints meg!


Ha kisbabád vagyok – érints meg!
Szükségem van az érintésedre, úgy ahogyan talán sosem képzeled.
Ne csak mosdass, pelenkázz és etess.
Ringass el. Puszild meg az arcomat és simogass.
Nyugtató, lágy érintésed biztonságot és szeretetet ad.

Ha gyermeked vagyok – érints meg!
Akkor is, ha dacos vagyok és elutasítalak.
Ne add fel, keress új utakat, hogy közel kerülj hozzám.
Jóéjpuszid édes álmokat hoz.
Mindennapi érintésed elmeséli, mit érzel.Ha kamasz fiad vagyok – érints meg!
Ne hidd, hogy nem kell éreznem, hogy törődsz velem
Csak azért, mert már majdnem felnőttem.
Szükségem van szerető karjaidra, szükségem van lágy hangodra.
Az élet viharában a bennem élő gyermek érted kiált.

Ha barátod vagyok – érints meg!
Semmi sem mutatja jobban szeretetedet, mint egy meleg ölelés.
Mikor szomorú vagyok, egy gyógyító érintés mondja el, hogy szeretsz.
Azt mondja el, hogy nem vagyok egyedül.
Lehet hogy az érintésed minden, amit kapok.

Ha életem párja vagy – érints meg!
Talán azt hiszed, hogy szenvedélyed elég nekem.
De csak karjaid tartják távol a félelmet.
Szükségem van lágy, vigasztaló érintésedre
Mely emlékeztet, hogy olyannak szeretsz, amilyen vagyok.Ha felnőtt gyermeked vagyok – érints meg!
Ha van is saját családom, akiket megölelhetek,
Mégis szükségem van anyám vagy apám karjára, amikor gyenge vagyok.
Szülőként máshogy látlak.
Már jobban tudlak becsülni.

Ha idős szülőd vagyok – érints meg!
Ahogy én érintettelek, mikor kicsi voltál.
Fogd a kezem, ülj közelebb, adj erőt.
Melegítsd megfáradt tagjaimat közelségeddel.
Bár a bőröm ráncos, érintésre vágyik.

Ne félj. Érints meg!


honlapkészítés: dupai