Új utasbiztonsági rendszer Ferihegyen

Befejeződött a Budapest Airport új utasbiztonsági rendszerének telepítése, amelynek köszönhetően jelentősen felgyorsult az utasbiztonsági ellenőrzés folyamata és látványosan rövidültek, illetve teljesen eltűntek a sorok Ferihegyen.
Az új röntgengépek és mágneskapuk használatával 25-30 százalékkal nőtt a rendszer áteresztő-képessége. A csendesebb időszakokban egyáltalán nem kell várakozniuk az utasoknak, csúcsforgalomban pedig az eddigi fél óra helyett maximum tizenöt percet vesz igénybe a kézipoggyászok és a ruhák átvilágítása. A zsúfolt nyári időszakban egy-egy gépsor óránként akár kétszáz utast is átvilágított a korábbi százhatvan helyett.
A BA idén tavasszal három és félmillió euróért, közel 900 millió forintért vásárolt tizenkét csúcsminőségű röntgengépet és mágneskaput. Jelenleg Ferihegy mindhárom terminálján ezekkel a berendezésekkel dolgoznak az utasbiztonsági osztály munkatársai. A 2A terminálon öt, a 2B terminálon négy, az egyes terminálon pedig három gép üzemel.
Európában jelenleg a Ferihegyen használt rendszer számít a legfejlettebb technikának, hiszen ezek a modellek tavaly kerültek forgalomba.
A Smiths Heimann cég legújabb modelljei előtt semmilyen veszélyes tárgy, vagy anyag nem marad rejtve, gyorsabbak és megbízhatóbbak mint az elődeik.
A tapasztalatok szerint az eddiginél jóval kevesebb utasnak kell levennie a cipőjét, vagy átesnie a ruházat átvizsgáláson, hiszen a húsz adó-vevő készülékkel ellátott mágneskapu nagyon alacsony hibaszázalékkal működik. Ez nemcsak a biztonságot növeli, hanem az utasok hangulatát, kényelmét is javítja.
A BA közeli tervei közé tartozik a diszkréció kabinok bevezetése a T2 terminál indulási utasbiztonsági ellenőrzésénél. Ezek olyan párnázott ülésekkel ellátott paravánok, amelyekben az utasok nyugodtan levehetik a cipőjüket és megvárhatják, amíg a biztonsági személyzet visszahozza a lábbelijüket az ellenőrzést követően. A kabinok már megvannak, jelenleg a munkatársak oktatása, illetve a hatósági engedélyeztetés zajlik.
Jost Lammers a Budapest Airport vezérigazgatója elmondta: „Jól vizsgáztak a berendezések. Ezeknek köszönhetően a nyári csúcsforgalmat zökkenőmentesen bonyolítottuk le. A szükséges biztonsági vizsgálatokat megbízhatóan, kényelmesebben és sokkal gyorsabban tudjuk elvégezni, és ezáltal utasaink sok időt tudnak megspórolni.

Az utasbiztonsági rendszer megújítása része a Budapest Airport teljes modernizációs programjának, mellyel Ferihegyet Közép-Európa legsikeresebb repülőterévé kívánjuk tenni.”

A berendezések az orvoslásban használt computer tomográfhoz (CT) hasonló elven működnek. A csomagokról az utasbiztonsági ellenőrök két képet látnak két szemszögből, azokat a tárgyakat is látják, amelyek tökéletesen elfedik egymást. Háromdimenziós képet alkotnak az átvilágított tárgyak belső szerkezetéről, majd az atomok súlyának és az anyag sűrűségének vizsgálata után egyértelműen meg tudják állapítani, ha a poggyász robbanóanyagot tartalmaz.
Az átvilágító berendezés elején és végén is hosszabb a poggyászszalag, vagyis a korábbi egy-két utas helyett egyszerre négyen használhatják mind a két végén. A gép automatikusan forgatja az egyszerre a rendszerben lévő 20 tálcát. A szalag végén pedig egy kamera ellenőrzi, hogy üres-e a tálca és addig nem engedi tovább, amíg akár egyetlen pénzérme maradt rajta.
Az új mágneskapuk jóval intelligensebbek az elődjeiknél. Míg a régi kapukon hat darab elektromos teret generáló adó-vevő volt, az újakon 20 darab található. Alacsonyabb hibaszázalékkal működnek és a kevesebb hamis riasztás gördülékenyebb, gyorsabb folyamatot eredményez. Ferihegy mágneskapui képesek a cipőben elrejtett, alacsony fémtömegű tárgyak felismerésére is, emellett működésüket nem zavarhatják meg külső hatások.
Európában jelenleg a Ferihegyen is használt rendszer számít a legfejlettebb technikának, hiszen a Smiths and Heimann cég modelljei tavaly kerültek forgalomba. A világ legforgalmasabb repülőterének legújabb terminálján, a Heathrow 5-ös utascsarnokában is ezeket a berendezéseket használják, csakúgy mint a frankfurti repülőtéren.

honlapkészítés: dupai