Vilnius - Budapest

Nem „fehér folt” többé a Baltikum Ferihegy utasai számára. Októberben a flyLAL légitársaság közvetlen légihidat létesít Budapest és Vilnius között, repülőgépei heti három alkalommal, kedden, csütörtökön és szombaton repülnek majd a két főváros között.
Vilnius a budapesti repülőtér vadonatúj 100. menetrendszerinti célállomása, mellyel tovább erősödött a Budapest Airport észak-európai kínálata. Skandináviába jelenleg heti 87 járat közlekedik és folyamatosan nő a kelet-európai célállomások száma is, de a balti országokba, vagyis Litvániába, Lettországba és Észtországba eddig csak átszállással lehetett átjutni.
Nemcsak a célállomás, de az azt üzemeltető légitársaság, a flyLAL is új Ferihegyen. A litván nemzeti légitársaság 39. menetrendszerinti fuvarozó a BA palettáján.
A Budapestről induló utasok az új járat segítségével két óra alatt elérhetik a legnagyobb és legnépesebb balti állam fővárosát, ahonnan könnyedén továbbutazhatnak a 7,2 milliós térség bármelyik részébe. A litván utazóközönség számára is roppant előnyös ez az összeköttetés, hiszen a magyar főváros remek utazási célpont, és a BA nagyszerű átszállási lehetőségeket kínál.
A flyLAL új célállomással gazdagította a repülőtér kínálatát, így a légitársaság élvezheti annak három éves ösztönző programnak az előnyeit, amelyet az év elején hirdetett meg a BA. Ennek részeként a flyLAL az üzemelés első három évében jelentős kedvezményben részesül a leszállási díjakból.
Noszkó-Horváth Péter, Magyarország litvániai nagykövete elmondta: „Nagyon örülök az új vilniusi járatnak, amely közelebb hozza Magyarországot az egész Baltikumhoz. Biztos vagyok abban, hogy a járat szorosabbra fűzi Magyarország és Európa egyik legjobban fejlődő régiója közötti üzleti, gazdasági és kulturális kapcsolatokat.”
Jost Lammers a Budapest Airport vezérigazgatója elmondta: „Megtört a jég, végre a Baltikummal is van már közvetlen összeköttetés! Budapestről így már az Európai Unió minden régiójába átszállás nélkül lehet eljutni. Örülünk, hogy a légitársaság ki tudja használni ösztönző rendszerünket, reméljük a flyLAL-t több más követi.”

Litvánia, Észtország és Lettország alkotják a Balti államokat. Mindhárom ország tagja az Európai Uniónak és a schengeni övezetnek.

A 3,7 milliós Litvánia a legnépesebb állam a Baltikumban, 700 ezer lakosával pedig Vilnius a legnagyobb város.

Pécs 2010-es „szereplését” megelőzően jövőre Vilnius lesz Európa kulturális fővárosa. Több százezer látogatót várnak a több ezer kulturális eseményre.

A Balti térség az EU leggyorsabban fejlődő régiója, 2000 és 2006 között Lettország gazdasága nem kevesebb, mint 11,9%-al nőtt és a tendencia tovább folytatódik. Gazdasági elemzések szerint a három ország gazdasága 2020-ig évente 5-10%-al nő majd. Az euró bevezetését egységesen 2010-ben tervezik.

Vilniusban található Európa egyik legnagyobb óvárosa mellett az egyik legmodernebb negyede is, ahol a futurisztikus Európa-torony uralja a látképet. Az óvárosban több mint ezer középkori épület áll még.

A lett és a litván nyelv az indoeurópai nyelvcsaládhoz tartozik, az észt viszont közvetlen nyelvrokonunk.

honlapkészítés: dupai