Az időskorúak védelmében - rendőrségi felhívás

Az ENSZ 1991-ben nyilvánította október 1-jét az időskorúak világnapjává.

A Monori Rendőrkapitányság kiemelten kezeli az időskorúak sérelmére elkövetett bűncselekményeket, valamint ezek megelőzését.
A megelőzésért, azonban maguk az érintett szépkorúak is tudnak tenni azzal, hogy betartják a rendőrség által adott hasznos tanácsokat.
Kérünk minden lakost, hogy olvassa el korra és nemre való tekintet nélkül, hiszen az idősek védelme mindenkinek érdeke és sok esetben a szomszédok, ismerősök beavatkozása hiúsítja meg a bűncselekmény elkövetését!

- Bevásárlását lehetőleg nappal végezze, csak annyi pénzt vigyen magával, amennyi feltétlenül szükséges.
- A bankkártya mellett SOHA ne tartsa a PIN kódot, ugyanis annak elveszítése vagy eltulajdonítása után pillanatok alatt levehetik számlájáról az összes megtakarított pénzt a PIN kód segítségével. Az elhagyott vagy ellopott bankkártyát haladéktalanul tiltsa le bankjánál!
- Amennyiben bankban vesz fel pénzt, lehetőleg ne egyedül, hanem megbízható személy társaságában tegye, aki hazakíséri.
- Idegen személyt semmilyen körülmények – rosszullét, pénzváltás, házalás, stb. – között ne engedjen be az udvarra, lakásba. Ha nem érzik magukat biztonságban, gyanúsnak találják a hívatlan látogatók, azonnal hívja a rendőrséget.
- Amennyiben valaki a háziorvosra hivatkozik, telefon-, gáz-, vagy elektromos szolgáltató alkalmazottjának mondja magát, hívja fel a szolgáltatót, háziorvost és kérdezzen rá, hogy valóban az ő megbízásukból próbál-e a lakásba valaki bejutni.
- Ha az udvarról olyan zajt hall, ami arra utal, hogy illetéktelen jár bent, akkor egyedül NE menjen ki, hanem hívja a rendőrséget!
- Amennyiben anyagi helyzete megengedi, szereltessen fel riasztót, mozgásérzékelőt, nyitásérzékelőt, vagy bármilyen jelzést adó készüléket, biztonsági rácsot, több zárral felszerelt ajtót.
- Törekedjen jó viszonyt, barátságos légkört kialakítani a szomszédokkal, hiszen a kölcsönös odafigyelés nagyobb biztonságot jelent.
- Ismerje a település körzeti megbízottjának valamennyi elérhetőségét, hogy probléma esetén bármikor tudja értesíteni.

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatai lesznek, haladéktalanul értesítsék a Monori Rendőrkapitányságot a 06-29/410-367-es telefonszámon, vagy tegyen bejelentést a rendőrség ingyenesen hívható 107-es, vagy 112-es központi segélyhívó valamelyikén.

Amennyiben kérdésük, kérésük van, forduljanak a Monori Rendőrkapitánysághoz bizalommal:

Telefon: 06-29/410-367
E-mail: monorrk@pest.police.hu


Pest Megyei Rendőr-főkapitányság
Monori Rendőrkapitányság
2200 Monor, Kossuth Lajos u. 86.


honlapkészítés: dupai